luni, 23 august 2010

Anatolya si Zino


Inca o cronica de restaurant la orizont. Daca nu voi fi putin mai grijulie, voi deveni un blog ... de profil

Ce poate fi mai tentant pentru o duminica de vara decat un restaurant racoros pe o terasa in trepte la marginea lacului? Pare cu atat mai tentant cu cat mancarea este turceasca, cu multe vegetale si sosuri din iaurt racoroase iar duminica te poate astepta un brunch bogat. Toate astea par sa recomande restaurantul Anatolya de pe lacul Tei, cu atat mai mult cu cat are si parcare.

Detaliile sunt insa valabile in teorie. Pentru ca, in practica, am mancat un singur fel de mancare extrem de gustos: kebapul de vita cu sos de lapte. In rest cotlete de berbecut cu carne tare (credeam ca turcii sunt asi la capitolul miel/oaie/berbec), serviciul lent, limonada contrafacuta, prea multa paine in kebapurile cu sosuri de iaurt. Humus si vinete cu sos acceptabile. Lipia turceasca e calda si savuroasa. Preturile mari (honestly, 40 ron pentru un fel de mancare ar necesita mai multa atentie).

Pe de alta parte, stiu eu o macelarie arabeasca pe sos. Colentina de-ti innebuneste papilele gustative. Au un Lahmacun delicios (un fel de pizza arabeasca: o lipie pe care este intins un sos picant cu carne tocata), un kabe-nae de-ti ia mintile (pentru amatorii de carne cruda as I am), o pastrama de berbecut savuroasa, niste condimente minunate pentru carnea de pui si... lista poate continua. Cred ca le datoram aceasta postare intrucat am tot cumparat de-acolo in weekendurile cu chef de gatit. Ah, si-acum au deschis si restaurant. Tragand cu ochiul am vazut o ciorba de linte care arata interesant si un orez cu lapte care sper ca e la fel de bun ca cel pe care l-am incercat in Istanbul.

Asta e tot ce pot oferi deocamdata in materie de restaurante arabesti (ar mai fi si libanezele dar pentru ele se gasesc multe cronici pe internet). N-am fost la Divan asa ca n-am termen de comparatie la moda. 

Si astept sugestii... cu locuri in care merita mers.

joi, 5 august 2010

Hai sa te scot la Corso


...sau la sosea... dar mai in nord, pe la Arcul de Triumf, unde se afla restaurantul Il Corso. Este un fel de restaurant al nostru, unde ne petrecem unele aniversari si unele intalniri cu prietenii. Am dat peste el accidental, pentru ca-mi placea de la fereastra designul, si prima-prima data am luat niste tagliatelle cu somon proaspat yum-yum. Iar apoi am descoperit la desert floating islands sau iles flottantes sau boules de neiges sau, pe romaneste, lapte de pasare a carui nostalgie s-a pastrat intacta din copilarie pana azi.

Apoi am cautat review-uri. Si-am citit ca unii se duc acolo pentru supa de peste. Atat ne-a trebuit c-am incercat-o si pe ea in calitate de fel principal (e mare si consistenta). Am mai incercat salate, alte feluri de paste, dorada, polipo alla griglia (pentru chirurgi, inseamna caracatita, nu polip - incercam sa fiu simpatica) si mai nou... yum-yum din nou ... desertul casei: crema de mascarpone cu bucati de bezea si fructe. Cred ca daca as avea acasa crema de mascarpone, as lua bucati de bezea de la Chocolat si fructe muuuulte (de fapt, sugestie pentru chef, sa puna mai multe fructe) si as fi in stare sa dau gata cantitati maari. Din fericire, nu mi-am propus sa fac rost de mascarponele ala dulce.

Si mai au limonada cu menta - ultima data a fost cam dulce - si vin la pahar - eu una cu greu duc la bun sfarsit un pahar dar imi place sa-l incerc...si stropitoare cu apa rece cand e foarte cald... si priveliste de pe terasa la Arcul de Triumf luminat dupa ora 21.00

luni, 2 august 2010

Ce sa mai cumperi de la Carturesti


... in afara de carti, cd/dvd-uri, ceaiuri:

- lampa cu clip pentru carti - un cadou foarte iscusit pentru cititorii pasionati, in special pentru cei nocturni care nu doresc sa-si deranjeze consortii/consoartele, in schimb doresc sa se bucure de voluptatea cititului in pat:)
- diferitele modele de lupe pentru filatelisti - chiar, mai cunoasteti asa ceva?
- lumanarile Yankee la preturi ceva mai mici decat la Mobexpert: inca ma intreb cum au putut sa obtina "artificial" mirosuri precum white cotton - miroase exact ca lenjeria de pat din bumbac proaspat spalata - sau sandy beach sau evening air sau mountain breeze. Se gasesc si saculete pentru haine sau carkits;
- in aceeasi ordine de idei olfactive: betisoarele japoneze "Fragrance memories". Se gasesc langa cescute si ustensile pentru ceai, au dimensiuni pe jumatate fata de betele tipice de santal, au mirosuri lejere si placute (nimic inecacios ca in pachetele clasice) ce starnesc diferite amintiri: mountain breath, wake up (un miros amestecat de lenjerie curata cu cafea), Paris cafe (un mix de arome de cafea cu aroma de croissant), Spring leaves etc. Eu am incercat gura de aer de munte:) insa, daca n-ar fi fost asa de scumpe, cu siguranta in bucatarie as fi ars wake up sticks. Detalii pe www.betisoareparfumate.ro
- daca am ajuns la capitolul dimineti, doua dulceti facute la Tarnave : dulceata de lapte si dulceata de rubarba;
- si alte delicatese: felurite mustaruri, paste, vinuri (inca nu sunt suficient de competenta cat sa detaliez dar revin).
- jocuri creative pentru copii: origami, oul japonez etc.