duminică, 25 septembrie 2016

Team work

Am avut o saptamana grea si plina, de genul acela pe care il vedeti in filme. Si la capatul ei nu pot sa nu ma gandesc ca echipa este o chestie extraordinara...

Cand spun "echipa", ma refer bineinteles la ambele sensuri ale axei... Pana vine momentul in care te afli in varful piramidei (si oare exista un varf definitiv al piramidei?), echipa merge in general in toate directiile: spre cei care te coordoneaza, spre cei pe care ii coordonezi dar si pe orizontala, spre cei cu care colaborezi.

Am fost suficient de norocoasa sa simt de multe ori solidaritatea diferitelor tipuri de personal in jurul meu cand faceam anumite tipuri de interventii (mai rare, mai grele etc). Pot sa spun ca si cu rezidentii poate exista sau nu un feeling special: unii sunt acolo cu totul, dand tot ce pot sa iasa bine, altii sunt acolo cu functia, adica isi fac treaba cat sa nu se poata spune ca nu si-o fac. Stim cu totii teoria: ca in plaga nu trebuie sa fii dependent de cine este ajutorul, trebuie sa stii sa coordonezi pe oricine si, cu toate acestea, exista bineinteles o alta cinetica alaturi de un ajutor dedicat. Si-apoi mi s-a intamplat, si nu doar o data, ca la capatul unei interventii de 10-12 ore, asistentii sa scoata pachetul lor de biscuiti din dulap ca sa ne hraneasca la ora la care toate cafenelele si chioscurile din spital sunt inchise. 

Calitatea echipei chirurgicale face obiectul catorva articole si editoriale. Acum mai multi ani, am incercat eu insami sa cuantific rolul performantei ajutorului in chirurgia robotica. Alti autori au analizat la scara larga organizarea si functionarea echipelor chirurgicale "Team structure enables individual team members to understand and appreciate their own functional roles and those of others. Explicit or anticipated team structure can serve to formalise behaviour, task allocation, roles, responsibility and authority. It therefore follows that team structure will vary according to the functional demands of the team, its tasks and objectives.Ambiguity of team structure can lead to disagreement in teams on authority, task allocation, roles and responsibilities; this compromises team performance." (Healey et al, 2006). Exista de asemenea studii asupra eficientei comunicarii intre membrii echipei. Se pare ca un procentaj foarte important dintre erorile din sala (in jur de 40%) pot fi imputabile unei comunicari defectuoase. Mai multi autori s-au dedicat recent implementarii unor programe de comunicare in interiorul echipelor (Beaman et al, 2011).

Dar nu vreau sa va fac o recenzie completa a literaturii. Pentru ca indiferent de cat de bine ai urma algoritmii de comunicare, ceea ce nu se rosteste e la fel de important. Incurajarile din priviri, senzatia ca nu esti singur, bataia pe umar sau, dimpotriva, rezervele, raceala, indiferenta. Si-apoi rolul terapeutic al unui simplu "esti ok?" care picura incet peste reflexele tale alterate de noaptea nedormita eventual urmat de constatarea ca ai procedat cum trebuie.

O echipa buna este nepretuita la fel ca o casatorie buna. Nu radeti: doua jumatati ale vietii complementare dar, intr-un fel, egal dependente de partenerii de calatorie.

Maine e luni si va intoarceti la locul de munca. Faceti-o cu un gand bun fata de cei alaturi de care munciti.
luni, 19 septembrie 2016

Homeschooling versus educatie formala

Cand m-am inscris la diploma de competenta in tratamentul carcinozelor peritoneale, acum 2 ani, am aflat ca voi fi colega de cursuri cu prof. M. Profesorul M este seful comisiei frantuzesti de acordare a diplomelor de profesor universitar, este sef de serviciu la Lille, autorul nenumaratelor studii internationale in patologia care il pasioneaza, un fel de leader international in subdomeniul sau si un leader frantuzesc in formare chirurgicala.

Ei, profesorul asta a coborit din sferele sale inalte si a venit la cursuri de dimineata pana seara, timp de 4 saptamani distribuite in 2 ani, a notat, a pus intrebari si a mancat la pranz impreuna cu ceilalti - medici francezi, romani, tunisieni, brazilieni, localnici sau emigranti, cu titlu de medic primar sau tanar specialist (chef de clinique) fara sa aiba aerul ca este cine este. Da, profesorul M ar fi putut sa faca "homeschooling", sa sune un prieten pentru diploma sau, pur si simplu, sa demareze programul de carcinoza in institutia sa cu autoritatea pe care i-o confera toate celelalte titluri si expertize.

Dar nu... El a preferat sa fie acolo, la scoala, si sa asculte oratorii explicand diverse tematici legate de carcinoza ca sa parcurga totul de la A la Z, sa construiasca temeinic inainte de a-si pune amprenta pe arhitectura stiintifica a domeniului acesta.

Importanta invatatului temeinic le scapa, cel mai adesea, celor care nu au parcurs etapa asta in nicio meserie. Exista o carte foarte relevanta in zona asta - The Outliers de Malcolm Gladwell care explica regula celor 10 000 de ore de zbor. Ca sa faci ceva bine ai nevoie sa muncesti, sa acumulezi  macar 10 000 de ore in domeniul respectiv.

Scoala este conceputa ca sa ajute la drumul asta construind cunostintele temeinic, in ordinea corecta, precum o cladire. Nu spun ca 'scoala romaneasca de astazi' este extraordinara. Din putinele mele informatii, din pacate, nu pare asa. Sustin insa ca 'scoala' ca organizatie este o structura de neocolit. Nu spun ca, in Franta sau in Romania, ai aceeasi evolutie indiferent de scoala in care esti alocat. Nu, si aici, si acolo, trebuie sa faci tot ce poti sa trimiti copilul la cea mai buna optiune din zona, trebuie sa alegi ceva care sa convina, mai ales daca ai ambitii mai mari pentru copilul tau.

Optiunile sunt astazi numeroase - la stat sau la privat. Spun asta si va trimit numaidecat, spre exemplificare, la scolile Montessori. Nu cunosc pe nimeni care sa fi facut robotica inainte de a invata matematici superioare si care sa fi scris scenarii inainte de a invata sa citeasca. Asa cum nu stiu nicio casa a carei constructie sa fi inceput de  la acoperis.

Da, poti sa desenezi intai acoperisul ca sa iti iei avant... Si poti sa faci probleme cu roboti ca sa aplici legile geometriei sau fizicii. Poti sa imparti in propozitii frazele din scenarii sau poti sa iti imaginezi, la compunere, ca scrii scheletul unui film. Jocul e binevenit, cultura e mereu invitata de onoare in orice sistem educational care se respecta, hobby-urile sunt pretioase. Si da, au existat regi si regine care au facut homeschooling. Majoritatea din zilele noastre a sfarsit totusi intr-un sistem bine pus la punct (alegeti ce vreti: regele Mihai a facut liceul Sava, William si Harry au CV-uri consultabile online). Iar dintre cei care au realizat ceva, majoritatea au demarat sistematic cu o educatie formala chiar daca intr-un punct ulterior au abdicat de la ea.

E greu sa explici temeinicia intr-un post de cateva paragrafe. Si nici nu as fi incercat daca nu as fi adulmecat inca o moda la orizont: scoaterea de la scoala a sute de copii "prea destepti" pentru ea. Fragmentarea sutelor de destine dandu-le sanse mai mari la analfabetism, narcisism, diletantism si egolatrie (pentru ca, nu-i asa, in homeschooling nu traiesti in grupul social numit clasa cu toate provocarile lui)...
sâmbătă, 17 septembrie 2016

O zi de septembrie

e o zi de:
- mirosit ploaia;
- adulmecat aroma calda a copilului proaspat trezit din somn;
- adus la zi agenda Moleskin;
- citit doua carti aproape simultan;
- muncit la proiecte ca un tocilar care incearca sa prinda avans in noul an scolar;
- consultat revistele cu "tendinte" si pus semne colorate la ceea ce iti place:
- vazut ultimul Woody Allen "Café Society";
- profitat de Ziua patrimoniului pentru a patrunde in culisele unor locuri cu mister;
- mancat nuci verzi si struguri muscat;
- zambit, ras, lacrimat;
- emotionat gandindu-te la oameni pe care ii acompaniezi cu drag in gand;
- ingrijorat analizand efectele timpului asupra felului de-a fi al fiecaruia dintre noi;
- baut ceai;
- facut tarta cu prune (daca indraznesti);
- purtat culoarea mov in memoria transformarilor cromatice ale naturii;
- pus o jacheta "au cas où":
- consultat Foire au Vin;
- intalnit oameni din intamplare:
- scris pe blog.