Healthy breakfast

Am tot vazut ca lumea ajunge pe blogul asta cautand mancare :) Foarte bine :) Despre sushi am scris la cererea publicului... acum cautarile pun o intrebare fundamentala: ce e micul dejun sanatos? adica healthy breakfast?
Tema m-a tentat imediat pentru  ca micul dejun este masa mea preferata, este momentul magic al zilei cand te incarci pozitiv pentru tot ceea ce urmeaza sa ti se intample in jurul unei cesti de cafea. Poate ca pranzul este mai 'sociabil' si cina mai romantica dar micul dejun are o sinceritate dezarmanta :-)

Drept care citez mai jos recomandarile Mayo Clinic in privinta asta

De ce trebuie sa te preocupi sa iei un mic dejun sanatos? Ca sa iti optimizezi productivitatea pe parcursul diminetii si sa ai suficienta energie pentru tot ce ai de facut; ca sa eviti cresterea in greutate; ca sa eviti sa mananci tot ceea ce dauneaza sanatatii

Ce include?
  • Cereale integrale: tartine pe baza de cereale integrale (paine intreaga, toast), chiar biscuiti din faina integrala (preferabil fara zahar sau sare), cereale integrale uscate pentru lapte, muesli (cu conditia sa nu coloreze laptele - nu cele cu ciocolata, si preferabil fara supliment de zahar; cele mai bune sunt cele cu continut de fibre >3g/portie, ideal 5g/portie, si cele cu continut caloric cat mai redus, bineinteles)
  • Proteine cu continut scazut de grasimi: ex. oua fierte tari
  • Lactate cu continut scazut de grasimi: ex. lapte degresat, iaurt cu continut redus de grasimi, branza ex.branza tartinabila de capra sau cea proaspata de vaci
  • Legume si fructe: proaspete sau congelate, sucuri de fructe fara zahar supraadaugat si fara conservanti, smoothies facute proaspat din fructe
Inutil sa spun ca prajelile nu sunt incluse in schema asta :) Insa intra o groaza de combinatii de la cereale cu lapte/iaurt si un fruct la toasturi cu branza de vaci sau un ou fiert tare. Fructele extra.Croissantele din pacate nu le pot recomanda desi... toti mai gresim :)

Iar cafeaua... Mmm... aici alta discutie...
O recenzie sistematica din 2011 arata ca un consum de cafea de peste 3 cesti pe zi nu creste riscul de hipertensiune arteriala comparativ cu cei care beau <1ceasca/zi iar alte recenzii recente arata o corelatie inversa intre consumul de cafea si diabet, diferite tipuri de cancer, bolile Alzheimer si Parkinson (adica apar mai rar la cei care consuma cafea). La cei dependenti de cafea, dupa un consum important, pot totusi aparea oboseala musculara si senzatia de epuizare. Apropos de lista lunga de beneficii, sigur ca cele mai multe studii nutritionale au o groaza de factori de eroare necontrolati/necontrolabili dar... Enjoy your cup of coffee tomorrow morning!

Comentarii