Venetia intr-un weekend

Cand am ajuns prima data la Venetia, am fost vrajita de atmosfera decadenta a orasului. Exista ceva dintr-o iubire impura in orasul asta, ceva ca o pulsiune nelegitima, accentuata de apele lagunei cu mirosul lor usor descompus si de edificiile luxoase dar inundate.

Sigur ca mi-as dori sa ajung la Venetia intr-un an pentru Carnaval, sa traiesc senzatia anonimatului, sa imbrac hainele altcuiva, sa ma prefac ca bantui incognito pe strazi. Dar, pe de alta parte, si fara toate aceste straturi, m-as intoarce oricand la Venetia sa vad Ca d'Oro si Muzeul Peggy Guggenheim. Trebuie spus ca basilica San Marco, l'Accademia, muzeul Correr, Palatul Dogilor, Rialto au fost deja explorate.



Ca d'Oro a fost construita intre 1421 si 1434 de catre Marino Contarini, fiind conceputa de catre arhitectul Marco d'Amadio. Decorarea li se datoreaza arhitectilor implicati si in elaborarea Palatului Dogilor. Fatada este un amestec de stil gotic si stil renascentist venetian iar in interior gazduieste picturi din scoala toscana si  flamanda. Dincolo de toate datele acestea, Ca d'Oro m-a fascinat pentru misterul pe care il ascunde, cumva daca privirea ti se pierde printre arcadele scaldate de apele lagunei, ti se pare ca dincolo de peretii ei, de conturul usor auriu se ascund multe povesti.

Galeria fundatiei Guggenheim unde este expusa colectia lui Peggy Guggenheim (gazduita in palatul Venier dei Leoni) are un spatiu destul de larg dedicat lui Pollock dar si lucrari ale altor artisti de la Picasso la Rothko. Ce mi se pare fascinant, dincolo de ideea de colectie valoroasa de arta contemporana, este numitorul comun adus de personalitatea lui Peggy, o femeie extrem de bogata si inteligenta, cu o viata extrem de aventuroasa.

Asa cum v-am mai anuntat, daca ajungeti sa cumparati pana maine o camera foto Canon de la F64, veti participa la tragerea la sorti al carei castigator beneficiaza de un weekend la Venetia.  Eu sper sa fie cineva care a aflat de oferta de pe Jocul Orb... si sa ne trimita foto si noua :)

Comentarii