Care sunt prioritatile tale?

La inceput de ianuarie, e o intrebare frecventa. Care sunt prioritatile tale? Se presupune intotdeauna ca poti fi capabil sa plasezi intr-un top al vietii tale: familia, cariera, prietenii, educatia, calatoriile, copiii etc.

Nu stiu pe nimeni care sa isi traseze viata atat de matematic si totusi intrebarea este mai mereu acolo... Nu stiu pe nimeni care sa ataseze procente prioritatilor si nu stiu pe nimeni care nu le-ar schimba in fata unei intemperii a vietii. Stiu cateva persoane care au renuntat la o parte a acestui lung sir dar nu este niciodata prea clar cat a fost necesitate si cat a fost liber arbitru desi oricare dintre ele poate aparea si poate fi de inteles.

Nu de mult m-am intalnit cu un interviu al lui Marc Chagall si o fraza mi-a ramas bine fixata in minte: 
"L'homme doit travailler mais pas seulement pour gagner sa vie sinon pour s'exprimer."

Acum cateva zile, pe 9 ianuarie, Google celebra a 106-a aniversare a nasterii lui Simone de Beauvoir. Si ea sustinea ceva interesant: femeia trebuie sa munceasca, pentru a se putea implini dar si pentru a-si asigura independenta, pentru a putea ramane intr-o relatie doar atata timp cat exista dragoste. Pentru ea, cariera si maternitate aveau potentialul de a coexista...

Timpul e desigur limitat. Organizarea lui si definirea scopurilor raman componente esentiale pentru succes. Dar energia curge continuu intre compartimentele vietii. Ratarea oricarei forme de expresie din cele pe care le ai la indemana te face mai putin fericit. E nevoie mai ales de vigilenta, de un gand si un gest pentru fiecare dintre ele atunci cand timpul te ia pe sus.

Cu alte cuvinte, I'm both a Monday and a Friday person... Ramane doar de vegheat ca niciuna dintre cele doua persoane sa nu o sufoce pe cealalta.

Comentarii