Voluptatea de a te pierde


Nu sunt om serios: prefer hartile tuturor aparatelor gps din lume si uitatul pe geam uitatului pe monitor. Acum am si un motiv incadrabil la rubrica nastrusnicii de weekend. In urma cu putin timp, am fost pentru cateva zile la Roma, zile ce trebuiau sa includa si inchirierea unei masini cu one-day trip la Vicenza. Zis si facut.

Am luat un microscopic Nissan Micra - foarte simpatic dar l-as cumpara doar daca as avea pofta de o masina de jucarie. Am intrat in prima benzinarie sa fac plinul si sa cumpar o harta dar, din lipsa de oferta, m-am limitat la primul obiectiv.
Telefonul meu pretinde ca e smart asa ca, intr-un mod total atipic pentru mine, i-am setat gps-ul sa ma duca la destinatie.

Am condus, am ascultat muzica, m-am oprit la cafele si inghetate, am admirat absorbita casele de Umbria, vilele de Toscana, peisajul de Emilia-Romagna si Veneto pana cand gps-ul mi-a semnalizat iesirea de pe autostrada. Dar a fost singurul lucru pe care a apucat sa-l mai faca pentru ca smart phone-ul e telefon, nu gps, asa ca are baterie mica si s-a stins. Buuuun. Iesirea era blocata pentru constructie. Am asteptat uscita urmatoare si am nimerit in Badia. Niciunde, niciun indicator de Vicenza. Nu poate fi grav, mi-am spus, sigur o sa apara un indicator, altfel opresc sa intreb in centru.

In centru am gasit doar doua optiuni deschise (joi seara, ora 17.00): un bar si o agentie imobiliara. Am considerat ca la bar se aduna lumea, barmanii sunt vorbareti, dornici de clienti, la o adica imi iau o apa, sigur aflu eu ceva. Da, dar n-am luat in considerare ca si in Badia, Veneto ca oriunde in lume poti gasi minoritati. Intrarea mea in tromba in bar a fost privita cu curiozitate de catre sase perechi de ochi.... toti oblici. Era un bar, dar nu orice fel de bar ci un bar de chinezi (probabil ca e pe cale sa apara o noua expresie dupa ... bar de negri). Am incercat totusi in cea mai saraca italiana pe care o puteam adopta: per andare a vicenza, per favore? sase capete au inceput sa se roteasca de la dreapta la stanga si invers. Ok. Sa incercam la imobiliare. Acolo am avut noroc... un agent bine voitor mi-a insemnat pe hartie itinerariul: de la pod stanga spre Este, mergi destul de mult si acolo ai indicator catre Noventa Vicentina, atentie nu catre Montagnana.

Drumul stramt si nefrecventat a fost o placere: vegetatie mediteraneana, case de tara splendide cu gazon perfect si un soare bland de apus... plus niste cirese celebre in zona. Am ajuns la destinatie cu 2 ore intarziere, dupa conversatii in italiana cu 3-4 persoane dar n-as fi avut cum sa povestesc toate acestea daca ultimii 100 km erau tot pe autostrada.

Si ca sa nu provoc curiozitate Vicenza e de vazut doar daca aveti vreun congres in zona sau sunteti dornici sa emigrati intr-un loc cu o numeroasa comunitate de romani. Altfel epuizati alte nenumarate optiuni din Italia.

Comentarii

Trimiteți un comentariu