Doar o zi de lucru


E mai cald afara si seamana a toamna. Ceea ce inseamna zile de munca si seri de privit filme bune. Nu corespunde neaparat realitatii pentru ca se petrec multe schimbari in ordinea fireasca a lucrurilor zilele astea dar reflecta o stare de spirit.

Am ascultat astazi la radio Europa o emisiune despre cardurile de identitate. Romania doreste sa implementeze un nou model de carduri de identitate continand date biometrice precum amprenta si dotate cu CIP. Se prevede coexistenta initiala a cardurilor de identitate cu cip si clasice iar sistemul de acest fel este printre primele din Europa(lume?). Discutia intre moderator si ascultatori a inceput cu o tenta oarecum radicala, cu partizani hotariti pro/contra. Lucrurile s-au nuantat cu ajutorul ascultatorilor si mi-a placut ca au sunat oameni care aveau oarecum ce spune.

Din punctul meu de vedere, trebuie sa spun ca, la prima gandire, nu m-a deranjat faptul ca tehnologiile evolueaza si in ceea ce priveste datele de identitate. Centralizarea pe cardul de identitate a unor date care pot fi necesare in situatii de urgenta (gen: grupa sangvina, alergii, persoana de contact) poate fi utila. De asemenea, se poate evita falsificarea actelor (cel putin de catre cei mai neinitiati) si se poate verifica mai temeinic identitatea persoanei in cauza. In plus, din moment ce o vizita in SUA m-a obligat sa-mi las amprenta in baza de date a institutiilor americane, nu inteleg de ce nu m-ar putea obliga si propria mea tara sa fac acest lucru.

Pe de alta parte, nu consider ca Romania se afla in pozitia de a face o astfel de investitie in acest moment. Nu mi se pare o urgenta, nu mi se pare ca trebuie sa fim avangardisti in astfel de chestiuni in conditiile in care avem o educatie pe butuci si o sanatate in declin. (Trebuie sa fac o paranteza si sa spun ca mentinand educatia in declin vom obtine un procent majoritar de infractori si, deci, vom avea nevoie de cardul cu amprenta). Din punct de vedere etic, imi ridic doua probleme: problema dreptului la viata privata si problema moralitatii persoanelor cu acces la baza de date. Chiar daca momentan o mare parte a populatiei este in posesia unor dispozitive prin care poate fi permanent monitorizata (gsm, carduri bancare), totusi numai purtarea cartii de identitate este obligatorie pentru orice cetatean. Asadar vom fi dotati cu dispozitive prin care se poate sti totul despre noi. Dispare incet si mascat dreptul la identitate. Pe de alta parte, nu am garantia ca aceia care se afla in posesia bazelor de date sunt indivizi morali. Chiar daca e vorba de institutii ale statului (sper sa nu spun intr-o zi "mai ales"), trebuie sa stiu in ce masura datele mele sunt utilizabile, daca exista cel mai mic risc sa fie utilizate in maniere daunatoare mie, in conditiile in care nu am facut nimic ilegal.

Mi se pare o discutie care trebuie purtata la nivel de societate. Imi amintesc cazuri jurdice discutate in Franta in mass-media. Cred ca este genul de problema etica in care-si are locul discutia cu specialisti in drept,cu specialisti in IT dar foarte importanta este discutia cu filosoful.

ps. foto de pe www.lanl.gov

Comentarii

  1. "Din punct de vedere etic, imi ridic doua probleme: problema dreptului la viata privata si problema moralitatii persoanelor cu acces la baza de date" hohohoho ce am ras stii ceva? ce ai zice daca intr-o zi iti recunosti convorbirile telefonice pe internet?...sau daca afli ca ai o camera de luat vederi ascunsa in fata ferestrei? ok ce-ai zice ca cei care fac asta fac parte din structurile statului? si apropo sunt in lista ta de prieteni...

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca de fapt e vorba doar de o optiune pragmatica:

    (1) Daca retin bine, documentele curente sunt (prea) usor de falsificat si ar trebui inlocuite. Daca tot le inlocuiesti, de ce sa nu o faci in asa fel incat sa nu suporti in curand costul altei inlocuiri...

    (2) Sunt varii utilizari interesante ale buletinului cu CIP: intr-un sistem in care bazele de date sunt bine interconectate, el ar putea functiona, spre exemplu,:

    (a) ca instrument de plata (card bancar),

    (b) ca instrument de a proba contributia la asigurarile de sanatate (publice sau private), inlocuind aberatia aceea de card de sanatate curent, pe care trebuie sa il refaci cu costuri mari, la 6 luni

    (c) simpla citire de catre un aparat ar facilita inregistrarea datelor tale atunci cand cumperi ceva (nu mai stai sa dicezi CNP si seria de buletin).


    Pe de alta parte, nu a reusit sa ma lamureasca nimeni despre cum faptul ca prezenta intr-o baza de date a amprentelor si a imaginii retinei mele mi-ar afecta dreptul la identitate? Aceasta nu cumva presupune din start ca avem cate ceva de ascuns?

    Prin urmare, si eu zic ca ar fi bine sa ave,m dezbateri societatle mai multe si mai putin infierbantate despre subiect.

    RăspundețiȘtergere
  3. cred ca am gresit eu un pic in scris. Dreptul la intimitate. Despre el era vorba
    Teoretic avem de ascuns (si e dreptul nostru) viata noastra intima. Avem dreptul sa nu fim monitorizati ce prieteni avem si unde mergem, ce relatii de cuplu avem, ce hobby-uri avem. As long as it is not illegal :)Avem dreptul sa fim homosexuali si sa nu declaram, spre exemplu, ca sa aleg un subiect la moda

    RăspundețiȘtergere
  4. Aha.
    Mi se pare firesc.
    Care e insa legatura cu cartea de identitate / pasaportul biometric?


    (Nu de alta, dar maine imi expira pasaportul actual :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu