Un alt mit terapeutic demontat


Vesti proaste dinspre JAMA 2 Februarie. Se pare ca Avastinul, care era creditat cu important potential terapeutic in mai multe tipuri de cancer, primeste a doua lovitura in 2 luni. Dupa ce in decembrie utilizarea sa in cancerul mamar a fost respinsa de catre FDA pentru ca trialurile de faza III au aratat ca nu aduce beneficii, o noua metaanaliza vorbeste despre efectele adverse cu potential fatal care sunt semnificativ mai numeroase la pacientii tratati cu chimioterapice+Avastin fata de cei tratati doar cu chimioterapice.

Aceste date vin dupa ce, in urma rezultatelor preliminare, Avastinul a fost primit cu foarte mult optimist de catre oncologi. Utilizarea sa cu relativ succes in cancerul de colon cu metastaze hepatice si rezultatele preclinice au condus la extinderea rapida a indicatiilor. Din nefericire pentru pacienti, optimismul pare sa se tempereze. Trialuri de faza III confirma eficacitatea in tumorile colorectale std IV si in carcinomul renal metastazat dar infirma eficacitatea in cancerul colorectal incipient sau in cel mamar. De asemenea metaanaliza recent publicata descopera un segment afectat in mod special de complicatiile cu potential fatal: cancerul pulmonar.

Aceste rezultate nu inseamna ca Avastinul trebuie retras sau blamat. Ele invita doar la prudenta, la selectia atenta a pacientilor si la un entuziasm bine temperat, cea mai sigura atitudine din pacate de cate ori apar terapii revolutionare in medicina.

Comentarii

  1. Fii atentă, asta cu siguranţă ţi-a scăpat! Uită-te la flaconul din forografie: în partea de jos, pe banda mov, e adresa Genentech: "1 DNA Way, South San Francisco". Cu alte cuvinte, "Str. ADN, nr. 1".

    Acum, să dăm fuga la Apple. Adresa lor? "1 Infinite Loop, Cupertino, California". "Bucla infinită" este un concept din programarea calculatoarelor. Mi se pare delicios că ambele companii (fiecare revoluţionară în domeniul ei) au botezat străzile pe care şi-au construit sediile centrale cu denumiri din domeniile lor de activitate.

    Cred că-mi place California din ce în ce mai mult! Păcat că au probleme de mediu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aha, cred că ştiu ce se întâmplă! Blogul tău este configurat să treacă la Spam toate comentariile conţinând legături (externe). De aia nu apare cel pe care l-am scris ieri şi care conţinea o legătură la Wikipedia.

    RăspundețiȘtergere
  3. L-am recuperat :)
    Foarte misto observatia ta

    RăspundețiȘtergere
  4. Revin cu o chestie: lucrurile se leagă! Conspiraţia iudeo-masonică ne are în mână! Fostul preşedinte al Genentech, Arthur Levinson, este membru în consiliul de administraţie al Apple şi a fost membru şi în consiliul de administraţie al Google! (Să mai îndrăznească cineva să spună că dacă ai un doctorat de la Princeton eşti un tocilar împiedicat!)

    E incredibil cât de interconectate sunt companiile astea californiene între ele - mai ceva decât comunitatea machidonilor!

    All the president's men!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu