Cat de bine vorbim limbi straine


Sursa originara a acestor informatii este un sondaj Eurostat publicat in septembrie 2010. Sursa prin care am aflat de ele se afla aici desi este posibil sa fi trecut pe langa el de multe ori in presa sau pe bloguri.

Cu ocazia Zilei Europene a limbilor straine, Eurostat a investigat care este procentul de populatie care studiaza limbi straine in statele europene la nivelul scolii primare si secundare, care este frecventa cu care se studiaza o a doua limba straina si care este procentul de populatie care se considera eficient in utilizarea a cel putin unei limbi straine.

Din punctul meu de vedere, rezultatele sunt surpinzatoare pentru Romania dar asta nu dovedeste decat cat de izolati suntem in globul nostru de sticla. Pentru ca desi utilizez romana si patru limbi straine in mod frecvent iar majoritatea cunoscutilor mei sunt capabili sa utilizeze cel putin o limba straina, daca nu doua, iar in mediile pe care le-am frecventat usurinta cu care grupul din care faceam parte utiliza limbi straine (in general engleza) trezea de cele mai multe ori admiratia grupurilor din alte tari, iata ca toate astea nu au nimic, dar absolut nimic de-a face cu realitatea. Cu rezerva cazului in care metodologia studiului este asa de defectuoasa incat exista erori enorme. Ceea ce nu cred.

Deci
1. cel mai mult se studiaza limbi straine in scoala primara in Luxemburg si Suedia (100%), Italia (99%) si Spania (98%) iar cel mai putin in Irlanda (3%), Olanda (32%) si Ungaria (33%). Aproape toti elevii ciclului secundar de invatamant studiaza o limba straina in Cehia, Olanda, Franta, Finlanda si Suedia. In acest lot peste 80% dintre elevi studiaza o a doua limba straina in Finlanda, Olanda si Romania (ok, asta pare bine, dar cat e de eficient?)
2. Procentul de populatie intre 24-64 ani care se autoestimeaza ca utilizatori competenti de limbi straine este mai mare in Lituania (55%), Slovenia (45%), Slovacia (44%) si foarte mic, sub 10%, in Franta, Romania, Cehia si altii.
3. Dintre tarile cu cel mai mare procent de populatie care nu vorbeste limbi straine se numara Turcia (75,5%), Romania (75%), Ungaria (74,8%) si Portugalia (51%).


Comentarii

  1. Pentru că România profundă e mult mai mare decât România noastră.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, in principiu stim asta dar e totusi ciudat sa o constati in cifre

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesantă statistica, menită să mai disipeze mitul legat de cât de buni ar fi românii la limbi străine...

    Se ştiu limbi străine în România, cum să nu, dar cam la fel ca în acest banc:

    - Parlez-vous francais?
    - Hâm?
    - Parlez-vous francais?
    - Hâm?
    - Vorbiţi franceza?
    - Da, sigur că da, cum să nu vorbesc?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu