Ieri Agentia Japoneza pentru Securitate Nucleara a ridicat gravitatea accidentului nuclear de la Fukushima la 7, nivelul maxim, dupa ce anterior fusese cotata la 5. 7 este acceasi treapta de gravitate cu accidentul de la Cernobal.
Daca am inteles corect informatia din presa, cantitatea de scurgeri radioactive pe interval de timp este similara celei de la Cernobal insa este foarte posibil ca timpul cat aceste scurgeri vor avea loc sa fie mai indelungat astfel incat cantitatea totala de scurgeri sa fie mai mare chiar daca in prezent ea nu reprezinta decat o zecime din cantitatea scursa in 1986. Evaluarea se bazeaza pe emisiile de Iod radioactiv si de Cesium dupa o formula a Agentiei Internationale de Energie Atomica. Diferenta intre cele doua accidente este de mediu de difuziune: emisiile de la Cernobal s-au facut in atmosfera in timp ce cele japoneze au avut loc in mod majoritar in Ocean.
Aria de locuinte evacuata are in prezent o raza de 20 km fata de locul producerii accidentului iar declaratiile neoficiale ale oficialitatilor (un consilier care a vorbit fara autorizare de la primul ministru) sustin ca zona nu va fi locuibila 10-20 ani. In ceea ce priveste efectele pe termen scurt, mediu si lung asupra aerului, solului, apei si alimentelor (sintetizate de aceeasi Agentie Internationala) se pare ca nu exista risc pe termen lung in Japonia decat in privinta alimentatiei care ar putea creste incidenta cancerelor cu 1 caz/10 milioane si ca in lume nu exist niciun risc pe termen lung in privinta celor 4 factori. Un tabel ilustrativ gasiti in NY Times.
Ilustratia blogului este reprezentata de fotografiile de copii recuperate din deseurile tsunamiului de catre un voluntar din Ofunato (tot dupa NY times). Cati dintre ei sunt deja morti? Cati dintre ei vor muri precoce de cancer?
Comentarii
Trimiteți un comentariu