Reciful de corali pe cale de disparitie

Mult timp lozincile de tipul “Salvati planeta” mi s-au parut infantiliste sau interesate. Nu citeam sufficient ziarele, nu eram sufficient de atenta la spatiile asfixiate din jur si nu masuram cu atentie daunele pe care consumerismul le poate produce. Nici la ora cand scriu acest post nu sunt deplin constienta de consecinte sau de probleme dar exista intalniri care ma sensibilizeaza.


Intalnirea mea recenta cu reciful de coral m-a impresionat cu atat mai mult cu cat soarta care I se pregateste este sumbra. Daca incalzirea apelor Planetei continua in acelasi ritm (aprox 1.5 grade pe an), 95% dintre recifurile de corali vor disparea pana in 2050! Asta inseamna ca sansele ca generatia urmatoare sa-l poata admira sunt mult diminuate. Vorbim de copiii nostri


Reciful de coral este unul dintre cele mai bogate tipuri de ecosisteme de pe planeta, rivalizand doar cu padurile tropicale. Coralii sunt compusi din straturi de carbonat de calciu secretate de-a lungul timpului de sute de polipi coraliferi. Fiecare polip traieste in relatie simbiotica cu o gazda, un fel de alga, zooxanthella care da si culoarea coralului. Zooxanthellae utilizeaza CO2 facand fotosinteza si oferind oxigenul si alti nutrient necesari polipilor coraliferi. De aceea este necesar ca lumina sa ajunga pana la zooxanthellae, motiv pentru care coralii se gasesc in ape putin adanci. Coralii pot trai individual sau grupati in recifi de corali, ecosisteme alcatuite din corali adeseori crescuti pe scheletele unor corali morti, alge si animale marine de la moluste, crustacee la pesti.


Cresterea temperaturii duce la moartea zooxanthellaelor, fenomen numit ‘albirea’ coralilor. Numai ca urmare a lui El Nino, la sfarsitul lui 1998, 60% dintre coralii individuali suferisera procesul de albire iar, la sfarsitul anului 2002, 90% dintre coralii individuali din Marea Bariera de Corali din dreptul Australiei suferisera acest proces precum si 60-90% dintre cei aflati in Oceanul Indian. Acidifierea apelor este un alt fenomen care poate dauna recifului. Carbonatul din apa este necesar formarii exoscheletului atat pentru coral cat si pentru alte vietuitoare marine. Ocuparea ionilor de carbonat de catre alti produsi rezultati in urma poluarii aerului sau apei duce la acidifierea apei si la scaderea disponibilitatii carbonatului, ceea ce inseamna exoschelet de calitate proasta deci scaderea capacitatii de aparare pentru corali dar si pentru alte vietuitoare marine dotate cu exoschelet.


Alte cauze de distrugere pot fi: despadurirea mangrovelor cu scurgeri importante de nisip care acopera si sufoca reciful de coral, vanarea excesiva a animalelor marine care se hranesc cu fitoplancton duce la sufocarea coralilor prin excesul de plante marine.


Stiu ca poate tot ceea ce m-am grabit sa enumar aici poate parea didactic si neconvingator. Insa, daca nu ati avut ocazia sa faceti snorkeling sau diving intr-un recif, daca nu ati urmarit nici un documentar pe Discovery sau National Geografic cu filme din recif si daca nici nu ati cascat gura prin vreun Acvariu la speciile de pesti foarte colorati din Oceanele lumii, dati o cautare pe Google Images si ramaneti cu gura cascata…


Foto: @H.

Comentarii