Despre sushi


Tot citind statisticile, vad ca multa lume ajunge pe blogul meu cautand cate ceva despre sushi. Desi nu stiu cati dintre ei sunt cititori de limba romana, sa lasam totusi si publicul sa dicteze subiectele acestui blog. Mai ales ca sushi e bun, yum-yum :)

Ca sushi e fel de mancare japonez stie toata lumea, cred. El a aparut prin secolul 5 e.n. de indata ce Japonia a inceput sa cultive orez (azi e responsabila de producerea a aprox. 1.5% din productia mondiala de orez si este a 4a tara din lume ca randament in tone/ha). Varianta sa initiala continea peste fermentat, varianta de astazi cu peste proaspat dateaza din epoca Edo (prin sec XIX)

Orezul se prepara cu otet ceea ce se numeste shari. Langa shari se adauga neta care este de obicei pestele. In functie de tipul de sushi despre care vorbim, in compozitie isi poate face loc si nori, alga aceea care inveleste de opicei makisushi.
Pestii si fructele de mare ce apar in sushi in mod obisnuit sunt: tonul, somonul, macroul, anghila, snapperul, caracatita, calamarul, icrele rosii, ariciul de mare, scoicile (dar rar stridiile).

Condimentele utilizate sunt: sosul de soia, wasabi - o pasta facuta din hrean care are proprietati antitoxice, ghimbirul marinat cu proprietati prokinetice. In Japonia se serveste invariabil cu ceai verde.

Tipurile cele mai cunoscute de sushi sunt:
nigirisushi- pe un pat de orez este asezata o bucata de peste
makisushi - rulouri care au la exterior foaia de alga ce inveleste orezul in interiorul caruia sunt amplasate ingredientele
temakisushi - alga formeaza un fel de cornet in jurul celorlalte ingrediente
oshisushi - orezul este dispus intr-un strat sub neta si intr-un strat deasupra, totul este presat si apoi taiat in cuburi.
Personal n-am incercat decat nigiri si maki si, pe langa sushi, sashimi - bucatele de peste crud servite ca atare.

Desi pestele e in general un aliment sanatos fiind bogat in proteine si acizi grasi omega 3, consumarea sa, mai ales in stare cruda, nu este lipsita de riscuri. Pestele poate fi locuit de diversi paraziti (in special nematode, cestode, trematode - intr-un cuvant plastic viermi:) dar nu numai) si poate avea concentratii importante din diversi compusi toxici, in special mercur dar si plumb sau cadmiu). In Europa s-a interzis utilizarea carnii crude pentru sushi, fiind obligatorie congelarea prealabila timp de 24 de ore la -20°Celsius care s-ar parea ca distruge parazitii. In ceea ce priveste mercurul, FDA recomanda femeilor gravide sau care doresc sa ramana gravide sa nu depaseasca 340 grame pe saptamana de peste sau fructe de mare. Deci, fara pofte de creveti, va rog! :)

Si, daca tot suntem la capitolul unde incerc sa va speriu, ati auzit bineinteles de pestele balon fugu a carui carne contine o doza letala de detrodotoxina. Fugu poate fi pregatit numai de catre fugu chefs :) care trec in prealabil o testare alcatuita dintr-un test scris, o proba de recunoastere a pestelui si o proba practica de pregatire a sa la finalul careia trebuie sa manance preparatul. Se mai intampla sa moara :) mai ales ca numai 35% trec testul. Imparatul Japoniei nu are voie sa manance fugu.

Daca vreti sa incercati sa preparati la domiciliu puteti :) Acum am vazut foi de alga la mega image, orez la fel (din cel lipicios de sushi), avocado, peste etc. Pentru retete iata un link. Enjoy!

Comentarii

  1. Merci frumos pentru retete. Am mancat sushi la restaurant si chiar ma gandeam cum se poate prepara acasa si ce ingrediente contine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce înseamnă "prokinetic"? Şi în ce sens este wasabi antitoxic?

    Din câte ştiu, japonezii nu consumă crud peştele din apele interioare, exact din motivele enumerate de tine (paraziţi şi poluare). Pacificul e sursa lor principală şi din păcate coboară foarte mult spre sud, sărăcind apelele din jurul insulelor polineziene. Adică, la ei acasă sunt "eco", dar rad tot ce mişcă în rest, că "nu se simte până la noi"...

    RăspundețiȘtergere
  3. @Pariorul: eu nu m-am aventurat inca dar imi fac curaj :)

    @A. prokinetic - stimuleaza mobilitatea organelor digestive, facilitand digestia. Hm, antitoxic, nu stiu... aparent scade toxicitatea pestelui daca acesta e contaminat. Prin ce procedeu? Nu prea mi-e clar... Probabil inhiba cumva absorbtia respectivilor compusi. Don't really know. Nu stiam nici de strategia japonezilor dar...am citit de curand intr-un ziar (Boston globe, NY Times?) ca marile au saracit si suntem indemnati sa mancam lei de mare si inca ceva de genul asta, pesti care aparent nu au un rol foarte important in lantul trofic insa fac ravagii la nivel de biosistem

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu