Independenta Sudanului de Sud

9 Iulie 2011 este data de nastere a Sudanului de Sud, tara care si-a proclamat astazi independenta. Nu in fiecare zi se naste o noua tara (slava Domnului) asa ca data merita marcata si in calendarul bloggistic :)



Noul stat isi are capitala la Juba iar presedinte in persoana domnului Salva Kiir (in imagine, stanga) in timp ce statul care ii era suveran Sudanul pastreaza capitala la Khartoum si pe Omar al-Bashir presedinte (in imagine, dreapta). Independenta de astazi nu este doar rezultatul unor circumstante favorizante, este urmarea a peste 50 de ani de conflict civil dintre care ultimii 20 extrem de sangerosi, cu peste 2 milioane de victime. Un tratat de pace a fost incheiat in 6 ianuarie 2005, autonomia a fost recunoscuta in 9 iulie 2005, un referendum a fost organizat in ianuarie 2011 cu 98.3% populatie in favoarea independente iar proclamatia de independenta de astazi este rezultatul direct al acestor demersuri.


Tara a fost rapid recunoscuta de catre SUA si Marea Britanie iar presedintele Sudanului, aflat la Juba pentru festivitati, a profitat de ocazie pentru a reaminti presedintelui Statelor Unite promisiunile facute Sudanului in cazul in care acesta va accepta independenta Sudanului de Sud de a ridica sanctiunile impuse tarii-mama.


Se pare ca Sudanul de Sud va deveni a 193-a tara recunoscuta de catre Organizatia Natiunilor Unite si a 54-a tara recunoscuta de ONU in Africa. Aceasta recunoastere s-ar inscrie pe lista dupa Muntenegru in 2006 si Timorul de Est in 2002. Kosovo, desi recunoscut de 74 de tari, nu a fost inca recunoscut si de ONU.


In ceea ce priveste perspectivele, tara poseda petrol, se pare chiar 85% din rezerva fostului Sudan (o idee care-mi vine in minte asa intamplator: sa fie din aceasta cauza sustinute de SUA?) insa nu poseda nici un fel de resurse de prelucrare si nici o retea satisfacatoare de transport. De fapt, in ceea ce priveste infrastructura, constructii, institutii, Sudanul de Sud nu are inca nimic. Exista insa presiunea pusa de istorie si de vietile sacrificate pentru cauza independentei de a construi ceva in viitor.

Comentarii

  1. aș zice încă țară eșuată - ca Somalia sau Congo - apare pe harta lumii, cu toate consecințele de rigoare. nici nu e de mirare, având în vedere cum au fost trasate granițele în Africa.

    RăspundețiȘtergere
  2. da, asa se pare... Nu prea e genul de tara in care sa te inghesui sa faci business apropos de toate triburile violente si nici genul de tara in care presimti ca o sa faca prea curand ordine.

    RăspundețiȘtergere
  3. :)
    Mă indreptam spre mașina cand din sens opus venea un grup de tineri de culoare, cam prea exuberanti, sticle de bere in mana.
    Hey man! Man, man!
    Da?
    Man, we are celebrating our new country and we need -la naiba, sa vezi ca astia imi cer bani, e noapte, cam întuneric, într-o parcare aproape goală etc- to know where is the X building!
    Behind this parking lot! Uhh in sinea mea :) .

    RăspundețiȘtergere
  4. :-)
    UK? USA?
    Am o intamplare cu Senegalezi la schimb :-) O voi scrie ca e funny!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu