Let's do it, Romania!

Prima data am iesit din tara cu autocarul in 1994. Auzisem la prietenii alor mei ca de cum treci granita se vede diferenta. Fitze, ma gandeam, astia nu-s patrioti. Intrucat avem 13 ani, mi-am facut jurnal de calatorie. Si cand am revenit din Franta am notat "Din pacate, de cum treci granita chiar se vede diferenta".

Au trecut 17 ani si, din pacate, inca se vede diferenta (nu va ganditi la vecinii bulgari, ca scapam prea usor cu fata curata). Drumuri neingrijite, case nevopsite (asta poate mai putin ca inainte, vamesii traiesc totusi bine), MORMANE DE GUNOI peste tot si, in general, lipsa de interes. Singurul lucru care s-a modificat categoric este calitatea toaletelor din benzinarii. In rest, mormane de gunoi nu vezi doar acolo ci in toate locurile frumoase pe care le vizitezi. Mai mereu trece un morman de pet-uri de bere pe Olt sau pe Prahova, mai mereu poti vedea o cenusa de gratar cu ambalaje prin paduri sau resturile de la inghetatele si tigarile consumate la tarmul marii inca pe plaja. Stiu sigur ca macar o data ati/am strambat din nas la toate acestea. Dar cand e ultima data cand ati/am facut ceva ca ele sa dispara?

Oamenii astia de la Let's do it, Romania au pus in functiune aceasta idee colosala: sa ne mobilizam macar o data cu totii ca sa strangem gunoaiele, sa fie si la noi frumos, asa, cu furia aia cu care strangi in casa cand stii ca a doua zi iti vin musafirii (sau, mai rau, soacra). Asta inseamna un efort minim intr-un an de zile daca se strang multi oameni ... si rezultate grozave. Si pentru ca stiu ca sunt multi medici sau studenti la medicina care citesc blogul asta mai adaug doar atat: campania se desfasoara intr-o SAMBATA. E zi libera. Puteti participa. In cel mai rau caz, va scuzati ca nu mai mergeti la contravizita. Veti petrece o zi in mijlocul naturii, veti cunoaste oameni interesanti si pasionati, cu valori curate, veti face ceva cu totul altfel fata de restul zilelor iar coltul de natura readus la viata va deveni (si) al vostru. Al nostru.

Este prima data cand particip la o campanie Blogal Initiative... si ma bucur ca am inceput cu Let's do it Romania. Pentru ca aici valoarea cea mai importanta este voluntariatul. Un lucru pe care l-am facut sporadic prin facultate si sper sa reincep sa-l fac in ciuda activitatilor cronofage de la spital. Pentru ca voluntariatul nu e doar pentru ceilalti. In cazul asta, este pentru viitorul weekend liber cu familia si prietenii, pentru o tara frumoasa, pentru ca uneori trebuie sa incepi cu gunoaiele mici, inainte de a trece la cele mari.

Ah, daca intre timp mai mergeti pe undeva si ati vazut mormanul fotografiati-l si trimiteti-l la organizatori folosind aplicatia. S-ar putea sa se califice pentru curatare in ziua cea mare iar voi sa va treziti cu un aparat de fotografiat HP. Bonus! Ne vedem sambata!



Comentarii

  1. suna a idee buna dar e greu sa-ti tratezi inertia si sa-ti spui uite, fac curat pentru comunitate. uneori iti vine greu sa-ti faci curat si in camera. da' oricum felicitari pentru initiativa

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu ma gandesc totusi ca ar trebui sa fie misto la intalnirile astea. Ca in tabere. Sa-l vedem ca pe un eveniment social sau ca pe o ora de sport in natura.
    Cand se mobilizeaza ceilalt, te mobilizezi si tu, n-ai cum :)

    RăspundețiȘtergere
  3. "furia aia cu care strangi in casa cand stii ca a doua zi iti vin musafirii (sau, mai rau, soacra)" (sublinierea mea)

    Hm... Şi soţul ce zice?

    RăspundețiȘtergere
  4. ah, asta am scris-o asa mai mult la modul general ... cam asta e perceptia publica. Soacra mea e foarte draguta si suportiva.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu