De ce imi place Halloween?

Dupa ce am trecut prin etapa respingerea Halloween-ului pentru ca "este inca o sarbatoare americana importata in mod gratuit", mi-am dat seama ca Halloweenul este fun. Iata de ce imi place Halloweenul:

1. Traim o perioada in care totul este anticipat la maxim. Sarbatorirea Craciunului incepe in noiembrie, Valentine's day e pregatita din ianuarie imediat ce se termina Craciunul, colectia primavara-vara 2012 o cunoastem inca din septembrie 2011 etc. Surprizele sunt putine. E ca si cand ti-ai sti cadoul de la Mos Craciun cu 6 luni inainte: NO FUN! Asadar Halloweenul ocupa timp, ii tempereaza pe comercianti in entuziasmul lor de a decora copacii cu globulete de la primele temperaturi sub 10 grade.

2. Am organizat anul trecut prima petrecere de Halloween pentru prieteni si copii. A fost foarte simpatic. In afara de faptul ca m-am deghizat in Morticia (si imi doream de ani buni sa particip la un bal mascat) si ca mi-am pus niste cercei sub forma de schelete fosforescente, am avut tot felul de activitati haioase impreuna cu grupul. Recomand din suflet taiatul dovlecilor (filmele de pe internet pot servi ca "protocol operator" fara nicio problema) precum si organizarea pentru copii a jocurilor de cautare de comori. Daca aveti un pic de spatiu sau daca decorul e cel al unei case cu gradina la tara (de ex. la bunici), puteti presara indicii si puteti sa-i conduceti din aproape in aproape catre "comoara", procurandu-le si sperieturi pe alocuri. Trebuie sa va marturisesc ca ultimul indiciu l-am pus in craniul pe care am invatat anatomie atunci cand eram studenta in anul I... Asta da sperietura :) Printre altele am compus si poezioare in care indiciile erau sub forma de acronim sau ghicitoare in versuri. Stiu ca pare complicat dar o sa va distrati grozav organizand toate lucrurile astea cu partenerul/a sau cu prietenii.
Daca sunteti organizatori model, puteti crea petreceri tematice sau daca sunteti parinti model, puteti regiza o piesa de teatru cu copiii vostri si ai prietenilor... Dar pentru nota 10 e de munca :)

3. Nu trebuie uitat ca sub invelisul profi pe care-l arboram din cand in cand, suntem copii. Nu stiu pe unde citeam ca asteptam toata viata sa ne maturizam... Din punctul meu de vedere, asa e. Desi sunt cat pot de responsabila, de serioasa etc., nu ma imaginez niciodata sub forma unui adult, ci sub forma unui copil in haine de adult. Poate e modul meu de a nega trecerea timpului dar cred ca mai sunt si altii in situatia asta. Si-apoi e bine sa nu te iei foarte in serios. Sau sa te iei un pic si la misto...

4. Se pot organiza petreceri din Halloween si in doi. De exemplu, vizionarea integralei Familiei Addams. Sau Sleepy Hollow... Sau Edward Scissorshands... Sau Corpse bride. In general Tim Burton. Sau The Others... sau de ce nu Hitchcock? Spre dimineata, puteti citi si poemele lui Tim Burton (la noi, in traducerea talentatului Marius Chivu).

Comentarii

  1. I beg to differ...

    Pt că nu îmi plac sperieturile, nici trivializarea lor şi a morţii, mie nu îmi place Halloween-ul.

    O să fie şters cometariul meu pt că îndrăznesc a oferi o opinie contrară?!

    http://munteanuk.blogspot.com/2011/11/halloween-o-periculoasa-trivializare.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Nicio grija. Nu sterg opiniile diferite... Doar rar pe cele necivilizate :)

    Iti inteleg argumentele... Macar pot fi o tema de meditatie. Pe de alta parte nu cred ca Halloween inseamna neaparat trivializarea mortii, eu il vad ca pe o zi internationala a personajelor fantastice 'noir': Dracula, Morticia, extraterestrii, Darth Vaider... Sau poate fi si o zi a cinematografiei negre :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mă bucur că nu te supără opiniile care se află în răspăr cu ale tale :-)

    Literatura dark/noir, amintită de tine în altă postare, poate avea o noimă - cel puţin Edgar Allan Poe :-)

    Totuşi, toată comercializarea demonicului, toată obişnuinţa aceasta cu un soi de moarte mai degrabă 'simpatică' (entertaining death) nu îmi pare a fi un lucru bun...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu