Despre accidente

Astazi mi s-a parut o zi de toamna rece, din aceea in care apreciezi cu adevarat o cana fierbinte de ceai sau de lapte si iti vine sa stai la gura sobei/semineului cu laptopul in brate si sa scrii ceea ce crezi.

Asa ca jos cu cenzura, hai sa scriu ce cred.

De cateva zile ocolesc "cazul Huidu"pentru ca presa a scris mult, mult prea mult. Aveam senzatia ca daca scriu despre asta nu voi face nimic decat sa intru in randul celor care se baga in seama. Poate ca e asta si fac scriind postul asta dar, dat fiind frigul, ceaiul si postul de pe blogul lui Huidu, vreau sa spun ce cred

Atunci cand am consimtit sa utilizam masina in calitate de soferi, ne-am asumat riscul de a deveni intr-o buna zi victime sau vinovati. As vrea sa ii rog sa ridice mana pe soferii care nu au mers cu peste 20km/h peste viteza legala, care nu au depasit pe linie continua, care nu au mers pe contrasens pe o strada cu sens unic, care nu au depasit in curba. Eu una NU am ridicat mana. Stiu ca cei mai multi dintre cei care se simt in largul lor la volan au incalcat la randul lor toate aceste reguli de circulatie. Daca e sa calculam procentul dintre cei care au masini bune, sunt sigura ca e mai mare decat procentul din populatia generala. Sigur ca toti ne-am spus: "cand am incalcat noi regula asta, nu ne-am asumat aproape niciun risc pentru ca ne-am asigurat in prealabil". Nu este adevarat. Am incercat sa minimizam riscurile in functie de capacitatile noastre (spirit de observatie, viteza de reactie, experienta etc) dar in niciun caz nu am fost in afara oricarui pericol. Asa cum de mult ori am trecut pe langa situatia de a deveni victimele altora. Anual in lume mor peste 1,3 milioane de oameni in accidente de masina iar 50 de milioane sunt raniti. Din vina lor sau a celorlalti.

Pe de alta parte, din perspectiva victimelor, situatia este de neindurat. Cum sa nu te revolti impotriva celui care ti-a luat fiintele cele mai dragi, care a adus doliu intr-o zi cu soare, cum sa nu ceri sa fie pedepsit "faptasul" atunci cand ai tai erau nevinovati?  Cum sa nu te agati de orice ca sa-l vezi pedepsit, desi asta nu ti-i va aduce inapoi pe ai tai? Revolta, mania, dorinta de razbunare sunt sentimente umane. Si daca mai afli despre el din presa ca este tiparul individului cu comportament de risc... asta nu-ti domoleste durerea.

Si-acum as vrea sa ne intoarcem un pic in postura soferului care a avut un moment de neatentie/inconstienta soldat cu o catastrofa. Cred ca indiferent de simpatii sau antipatii, nu o sa ma contraziceti: avem de-a face cu un om inteligent. Sunt convinsa ca printre starile prin care a trecut el in momentele imediat ulterioare accidentului se numara si revolta impotriva propriei persoane, si suferinta fara limite.

Nu e o pledoarie pro sau contra pedeapsa. Este o pledoarie la intimitate. Se putea intampla oricui dintre noi astia care NU am ridicat mana. Si este foarte grav ce s-a intamplat: au murit 3 oameni. Dar avem de-a face cu un om care a fost suficient de onest, care nu a incercat sa se ascunda sau sa musamalizeze, asa cum s-a intamplat cu alte cazuri adeseori citate (sotia lui Paunescu etc). De ce trebuie sa acoperim suferinta unui om care a facut ceva in viata (macar un nou gen de emisiune in peisajul Ro) si plansul unor oameni care si-au pierdut fiinte dragi cu zgomotul lipsit de fond al unor persoane care nu au facut nimic decat turism de cluburi sau televiziuni (Oana Roman, Oana Zavoranu, manichiuriste etc) sau cu o revoltare de telespectator de telenovela? Mai ales ca, dupa stiinta mea, familiile victimelor au fost decente. Nu putem doar sa tacem si sa acompaniem cu decenta niste oameni intr-o situatie dificila: fie ea pierderea celor apropiati, vina, pedeapsa?


Comentarii

  1. una e sa mergi cu peste 20 km/ora peste limita de viteza, alta cu 100.
    si din cate am inteles, niciuna din victime nu purta centura de siguranta, pe langa faptul ca si acea masina avea viteza si se angajase intr-o depasire.
    Dumnezeu sa-i Ierte! si daca o putea si Huidu sa isi gaseasca iertarea, in el sau in Dumnezeu, cu atat mai bine. oricum, cumplit de trist si de o parte si de cealalta.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Dar avem de-a face cu un om care a fost suficient de onest, care nu a incercat sa se ascunda sau sa musamalizeze".

    "suficient de onest"!!!! Cum naiba??? Cind a ridicat Huidu mina??????

    Huidu a fost sprijinit la greu de media in momentele astea; nu a fost nevoit sa dea declaratii decit dupa muuulte ore de la accident (deh, s-a dus mai intii la spital desi nu era cazu'). Huidu nu a vrut sa depaseasca, mertzanu lui a derapat!!! Hai ma lasi? Masina aia nu derapeaza neam decit daca o conduci ca un dement!

    E strigator la cer ca NU exista legi si nici justitie: procuratura da rezultatul anchetei inainte de expertizarea tehnica a masinii ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Consider decent punctul de vedere. Este inadmisibila situatia infrastructurii rutiere in Romania. Zona in care s-a produs accidentul avea limita de viteza de 30 km/h, pe un drum European!

    In plus consider legislatia rutiera mult prea aspra in comparatie cu alte tari Europene. Nu sunt de parere ca pedepse mai aspre duc la reducerea numarului de accidente in Romania ci alti doi factori: 1. Legea trebuie aplicata 2. Infrastructura rutiera trebuie inbunatatita.

    Daca ne uitam la vecinii nostrii constatam ca au reusit sa construiasca mai multi km de autostrada raportat la suprafata tarii, pe cap de locuitor sau absolut. Este o rusine incapacitate noastra de ne dezvolta.

    Citeam astazi despre asorbtia fondurilor Europene. Noi suntem net platitori ai Uniunii in conditiile in care am putea beneficia de 19 Mrd. EUR fonduri de dezvoltare nerambursabile.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Anonim: de acord

    @Gogu: cum ai stabilit ca nu era cazul sa se duca la spital? in principiu in urma unui traumatism trebuie investigate eventuale leziuni. Si vorbim, daca am inteles bine, de un accident frontal. Nu am vazut niciun rezultat final deocamdata. Am vazut doar eventuale ipoteze/piste ale anchetei ceea ce inseamna ca avocatii/procurorii isi fac datoria, banuiesc. Si problema mea nu era: care-s vinovatii? ci tocmai zgomotul din jurul problemei. Indecenta noastra

    @MC Sunt perfect de acord cu punctele 1 si 2, nu neaparat legat de acest accident. De fapt, cred ca punctul 1 e encazul in toate domeniile. Inainte de a incepe sa ne gandim ca legile merita imbunatatiri pe ici pe colo ar trebui sa le aplicam, sa vedem ce da chestia asta. Si cu bugetele la fel. Daca nu ar fi cheltuite aberant, ar exista ceva mai multi bani.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sotul meu mi-a aratat un articol recent al lui Andrei Plesu in Dilema Veche despre problema asta. Cumva asta voiam sa exprim doar ca, evident, Plesu a exprimat mult mai bine

    Enjoy:
    http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/compasiune

    RăspundețiȘtergere
  6. Dupa ce am citit articolul lui Andrei Plesu si dupa ce am scanat cateva comentarii constat o anumita polarizare a opiniilor. Publicul larg pune accent pe respectarea legilor.

    Ii rog pe cei care sustin atat de mult suprematia legilor in Romania sa faca un mic experiment. Ii rog sa se urce in masina si sa faca o mica calatorie din Bucuresti (sau alt oras) pana la Budapesta respectand litera si spiritul legii. Am parcurs de multe ori acest drum, sincer nu stiu cum as putea sa respect legile, de multe ori contradictorii.

    Inca un avertisment. Germanii au respectat legea in anii 30. Stim cu totii ce s-a intamplat in acea intunecata perioada. Legea ofera stabilitate unei natiuni. Cand devine absurda natiunea nu trebuie sa se lase orbita ci trebuie sa ia atitudine. Din observatiile mele de pana acuma insa, Romanii sunt foarte buni sa se adapteze. Mai mult de 10% din populatia tarii find stabilita in alte tari.

    Ne lipseste insa capacitatea de a lua atitudine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, MC, foarte adevarat.
    Legile astea nu prea tinem sa le aplicam cand e vorba de noi, ba chiar ne enerveaza amenzile pentru lipsa centurii etc. In schimb avem un gust deosebit pentru executiile in public, mai ales daca e vorba de oameni tineri, faimosi. Suntem insa mai neimplicati cand e vorba de sanctionat clasa politica.

    RăspundețiȘtergere
  8. Oare cit de nevinovat este cineva care a fost amendat de politia rutiera de 14 ori in ultimii ani ? Oare de cite ori a incalcat legea fara a fi amendat ? O asemenea persoana cind iese pe strada cu un ML , iese practic inarmat. Un Mercedes ML are calculatoare de control al tractiunii, al stabilitatii, al frinarii ,ABS , cred ca avea o viteza destul de mare daca a intrat in derapaj. Poate nu ar trebui sa uitam si "respectul" care il avea in emisiunea lui despre politia rutiera.Cred ca ar trebui sa primeasca o pedeapsa cu executare , tocmai pentru faptul ca este o persoana publica. Acum sint sigur ca ii pare rau , dar.......

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu e obiectul acestui post sa ii stabilim vinovatia desi am mentionat ca este o persoana inclinata spre comportamente de riscc

    Si nici nu cred ca justitia trebuie sa trateze altfel o persoana PENTRU CA e persoana publica. De altfel, ar fi impotriva legii si nu s-ar mai chema justitie. Verdictul trebuie sa fie acelasi indiferent care e meseria/vizibilitatea lui

    RăspundețiȘtergere
  10. Sint de acord ca presa incalca dreptul la intimitate al familiei Huidu si au exagerat. Nu s-a exagerat si in cazul accidentului de ski, cind televiziunile se intreceau in transmisii din spital ? Atunci nu imi aduc aminte ca fam Huidu sa se fi plins de presa. Nu este vorba despre aceeasi presa ? Un pic de moderatie nu ar fi stricat in ambele cazuri

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu