Dor de epidemiile secolelor trecute?

Am citit in Time ca peste 1 din 10 parinti sar sau amana vaccinarile copiilor. Ca dintre cei care sunt complianti calendarului de vaccinari, 1 din 4 parinti pun sub semnul intrebarii faptul ca aceasta este cea mai buna metoda de a-si imuniza copiii iar o parte dintre ei se tem de efectele adverse rare ale vaccinarilor.

In 2011, WHO avertizeaza ca a avut loc una dintre cele mai de amploare epidemii recente de rujeola si probabil ca este partial si consecinta nerespectarii calendarului de vaccinari. In Europa 40 din cele 53 de state au raportat peste 26000 de cazuri. Iar in America, unde ultimul caz endemic de rujeola a fost raportat in 2002, anul acesta au fost raportate peste 1000 de cazuri.

E partea nevazuta pe care parintii nu o stiu/ nu si-o mai amintesc. Inaintea unui program intens de vaccinare (sigur cu 1 caz/1 milion efecte adverse grave) existau epidemii foarte grave carora le cadeau victime anual zeci/ sute de mii de copii, uneori cu consecinte grave. N-am vrea sa ne intoarcem acolo, nu?

Comentarii

  1. Mi se pare că medicina occidentală își pierde constant din încrederea populațiilor. Părinții nu-și mai vaccinează copiii, Steve Jobs amână operația (și probabil moare în consecință), la televizor se spune că medicii prescriu medicamente prea scumpe ca să facă afaceri, etc. Eu, ca psihiatru, am de-a face cu o neîncredere d'emblée, și asta din partea celor care totuși se hotărăsc să vină la psihiatru.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred că acesta este partea vizibilă a aisbergului. De regulă, în momentul în care societatea devine mai (post)modernă, cei care se împotrivesc schimbării devin foarte vizibili și tind să își unească forțele...

    Ideal ar fi să vedem cum arătau lucrurile acum 5 sau 10 ani. Nu cumva atunci 2 din 10 părinți săreau peste vaccinarea copiilor?

    România nu este un exemplu tocmai bun, comparația cu Marea Britanie fiind dificilă: pe de o parte avem complianță mare cu regulile impuse autoritar (frica este cea care determină aici comportamentul...), pe de altă parte avem religiozitate extrem de ridicată și (implicit) respingere a explicației de natură științifică... Să ne amintim cum a fost/este cu vaccinul destinat prevenirii cancerului de col uterin.

    RăspundețiȘtergere
  3. La cate false epidemii de gripe aviare, porcine au fost in ultimii ani, cum anual se schimba tulpina de virus, e normal sa existe o reticenta crescuta. O prietena care locuieste in Austria( studii supperioare, MBA) nu a administrat bebelusului sau de 9 luni nici un vaccin ptr ca in Austria vaccinarile nu sunt obligatorii.Crezi ca nu e o mama informata sau nu cunoaste pericolele unei epidemii?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Vlad: cred ca printre altele este o consecinta a tentativelor de transparentizare (nu stiu daca termenul asta exista). Se livreaza constant in toate tarile informatii despre efecte adverse, excipienti, asistam la scandaluri mediatice de tipul Mediatorului in Franta, la discutii interminabile despre Gardasil. Este predictibil, in aceste situatii, sa apara neincrederea. Transparenta e buna doar ca notiunile nu sunt uneori accesibile publicului larg si sunt, drept urmare, prost intelese

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Bogdan Voicu
    Stiu ca mereu ai dreptate in interpretarea informatiei de tipul asta...
    Nu stiu insa daca nu cumva termenul de comparatie trebuie bine gandit aici. Acum 5 ani cred ca este acceptabil, acum 10 ani poate mai putin. Turnoverul informatiei este destul de rapid in medicina.
    Pe de alta parte, legat de perceptie in Romania, I totally agree :))

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Styletto
    Bine ai venit pe aici
    Nu e vorba despre gripa aici desi vaccinurile antigripale sunt cele mai frecvent evitate. Gripa chiar nu e o problema fata de vaccinurile antipoliomielita, antidifteric, rubela-rujeola-oreion, TBC etc. Sa sari aceste vaccinuri care au avut ca efect eradicarea unor epidemii cu consecinte grave asupra copiilor (personal stiu cateva doamne de 45-50 de ani cu sechele de poliomielita) poate conduce la reaparitia bolii in randul populatiei.
    Pe prietena ta nu o cunosc si poate e bine informata. Dar studii superioare nu inseamna nimic. Am avut nenumarate paciente cu studii superioare convinse ca a te spala in buric poate dauna sanatatii. Din pacate uneori exista o diferenta intre informatia din mass media (depinde si de calitatea presei citite) si informatia medicala pe care o poti afla de la medicul de familie sau de la pediatru

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu