Ce cred italienii despre romani

Stiu despre campania care circula pe internet "Romanians are smart" si mi-am propus sa particip...

Insa pana atunci am un material cules din Italia :( Cam asta cred italienii despre romani.
In toaleta unei benzinarii toate usile aveau afisate "regulile de comportament". Limbile internationale se schimbau intre ele:engleza, spaniola, franceza, italiana, germana. O singura limba era constanta: limba romana "Este obligatoriu trasul apei!"





Comentarii

  1. Nu consider asta a fi un lucru rau. Este primul pas spre o educatie si niste valori comune.

    Trebuie sa recunoastem. Unii dintre conationalii nostri nu se comporta exemplar nici in tara nici in afara ei. Poate asa ralizeaza ca prezenta lor nu trece neobservata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Puteti sa postati materialul original? Am lucrat 7 ani in Italia si nu mi s-a parut ca italienii ar avea ceva cu romanii. E adevarat ca m-am intors in Romania in 2002.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si in spaniola scrie de tras apa. Noi romanii prea avem mania persecutiei.

    Mie mi se pare patetic cand aud stiri si indignari la televizor cum ca nu stiu ce francez, in nu stiu ce emisiune de 2 paralele de la vreun canal obscur a facut o gluma la adresa romanilor. Si mai patetic e cand aud ca 'oficiali' au reactionat la astfel de nimicuri.

    Nesimtirea, jegul, hotia, sunt lucruri cat se poate de universale. Acela suficient de prost incat sa catalogheze un intreg popor nu merita bagat in seama.

    Pe mine asta ma doare de fapt: ca daca apare maine unu la tv prin Italia, Franta, Spania, Sua, etc si zice "Romanii sunt prosti", noi chiar il bagam in seama: apare la stirile de dimineata, ce a zis el este discutat in zeci de talkshowuri, eventual sunt criticati si reprezentatii statului ca nu au raspuns mai dur.


    Mie mi se pare foarte umilitor ca unii au senzatia ca trebuie sa ne 'mobilizam' si sa comunicam lumii ca suntem noi smart. De parca ar exista pe undeva vreun domn respectabil si demn de bagat in seama care ar fi zis contrariul.

    RăspundețiȘtergere
  4. @MC: recunosc ca nu e lucru rau :) E basic-ul as putea spune. Dar am doua intrebari: de ce nu-l stim deja? ei de unde stiu ca suntem noi cei care nu au acest basic ... doar nu exista camere la baie?

    @Anonim 1: nu stiu cum era acum 9 ani dar eu tin minte din presa ca anul trecut au fost niste scandaluri monstruoase si o groaza de discriminari dupa cazul Mailat si co.

    @Anonim 2: imi pare rau dar o sa iti stric linistea - romanii AU o imagine proasta in lume. Nu e vorba de relatia de la om la om atunci cand ne imprietenim cu persoane din diverse medii ci de REPUTATIA GENERICA a natiei. It's a fact. Si desi o sa scriem postari cu Romanians are smart, tot nu vom rezolva mare lucru pana nu se va imbunatati educatia in toata populatia: pana nu vor sti toti sa dea buna ziua, sa traga apa, sa astepte linistiti la coada si sa vorbeasca frumos inainte de a le sari tandara.

    RăspundețiȘtergere
  5. @jocul orb: 1. exista un "gap" pe care noi ca popor trebuie sa il recuperam fata de Germania, UK, Austria, etc. Acest "gap" este mai mare in cazul nostru fata de Polonezi spre exemplu, similar cu cel al Bulgarilor si probabil mai mic fata de Ucrainieni. Daca recunoastem tinta noastra (de avea valori comune cu "role models") este primul pas fericit catre convergenta.

    2. In aceasta intrebare exista o asumptie neconfirmata: faptul ca ei au pus aceste semne datorita unui comportament deficitar al co-nationalilor. Poate este pur si simplu rezultatul unei statistici asupra nationalitatilor care tranziteaza acea zona (vezi placute bilingve in tinuturile secuiesti)

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, MC, cam ai dreptate cu raspunsurile...
    Asumptia exista...si e sustinuta de un singur lucru: faptul ca romana era singura limba constanta pe afise. Dar ramane o asumptie neconfirmata, cum bine zici

    In alta ordine de idei, mi-ar placea sa vina ziua in care sa se presupuna ca citim ghiduri turistice si mergem la muzee... cand o sa vad brosurile de explicatii de la Luvru, Prado, Vatican etc si in limba romana. Probabil ca mai e mult pana acolo...Remarc totusi ca am gasit ghiduri de Grecia in limba noastra. Deci se poate. Uneori suntem surprinsi si in demersuri turistico-culturale :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu