Cum iti evaluezi viata?

In ultima zi de cursuri cu promotia 2010, Clayton M. Christensen, profesor de Business Administration la Harvard Business School, le-a pus studentilor sai 3 intrebari:
1. cum pot fi sigur ca voi fi fericit cu cariera mea?
2. cum pot fi sigur ca relatia mea cu sotul/sotia si familia va fi o sursa constanta de fericire?
3. cum pot fi sigur ca nu voi intra in puscarie?
In timp ce studentii sai discutau problema, le-a propus propria sa viata ca studiu de caz. Povestea a fost publicata si in Harvard Business Review, una dintre revistele cele mai misto pe care le-am citit chiar daca nu am nicio legatura cu afacerile.
Rezultatul a fost o strategie in 6 pasi:

1.Creeaza o strategie pentru viata ta.
Asta ajuta sa-ti gestionezi relatia cu partenerul si familia, sa-ti stabilesti prioritatile, sa-ti dezvolti personalitatea ceea ce poate insemna mult mai mult decat sa aloci timpul liber dezvoltarii cunostintelor profesionale. Omul care esti iti poate influenta viata mai mult decat informatiile pe care le-ai memorat.De altfel, aceasta este strategia aleasa de autor care a alocat in fiecare zi o ora cititului (extraprofesional).

2. Aloca resursele cu grija.
Principala resursa este timpul. Apoi, sigur, putem vorbi despre bani, cunostinte, relatii etc. Dar principala resursa este timpul. In opinia autorului, aceasta este principala greseala pe care o fac oamenii: daca in viata profesionala, rezultatele alocarii timpului se vad imediat, in viata personala ele nu sunt 'palpabile' de la o zi la alta. Este motivul pentru care majoritatea aleg sa acorde inca o ora profesiei in detrimentul partenerului, copiilor etc. Acestia raman stabili si nu putem constata decat la capatul unui interval mai important de timp ca relatia cu partenerul de viata s-a deteriorat, ca, de fapt, copiii nu sunt bine educati si nu au receptat valorile importante etc.
3.Creeaza-ti o cultura.
Vastitatea ei va dicta metodele pe care le vei folosi in viata. O cultura mai solida te va face un om mai complex, mai stapan pe propriile resurse, mai capabil sa-ti nuantezi comunicarea atat in familie cat si la serviciu. Cum spune autorul "culture is a powerful management tool".
Pe de alta parte, poti decide si asupra variantei culturale pe care sa o aplici in microsocietatea ta: ex. cultura puterii vs. cultura valorii. Exemplul cel mai bun sunt copiii: poti aplica o cultura a puterii rodnica doar pana in adolescenta cand ei se revolta. Din acel moment, cultura puterii nu mai functioneaza si s-ar putea sa fii dezarmat. In schimb, o cultura a valorii aplicata de la bun inceput va crea indivizi cu o stima de sine crescuta si care vor fi receptivi la relatia cu familia si in perioada adolescentei. Aceeasi filosofie poate fi aplicata si angajatilor care pot fi  vazuti ca niste 'copii' care progreseaza. Vine un moment al 'adolescentei' lor profesionale cand sa fii doar un leader puternic nu este suficient (e o greseala pe care o vedem frecvent in ambele ipostaze, nu?)

4.Evita greseala costurilor marginale
Pentru mine si altii ca mine care nu am studiat economie, acest punct necesita explicatii mai clare (de pe wikipedia: costul marginal exprimă cât de mult se modifică costurile, atunci când producția unui bun crește -în general cu o unitate infinitezimală-. Această valoare poate fi, bineînțeles, chiar negativă.). Practic costurile marginale sunt ceea ce ne face sa gresim (si sa riscam sanctiuni, chiar inchisoarea - din ratiuni financiare, de incalcare a regulilor auto etc). Ne acordam un cost marginal gresit: pot sa fac si eu asta, macar o singura data, chiar daca stiu ca e gresit... Apoi o sa redevin bun. In practica daca ne-am permis o greseala, s-ar putea fie ca tocmai acea greseala sa fie fatala, fie sa ajungem sa ne acordam mai multe. Si drumul spre sanctiune nu e lung. Autorul spune ca a invatat ca e mai usor sa-ti pastrezi principiile in 100% dintre cazuri decat in 98%.

5. Aminteste-ti importanta modestiei.
In general, poti fi modest doar daca te simti extrem de bine in pielea ta, de sigur pe tine, si astfel iti permiti sa ii ajuti si pe cei din jur sa se simta bine.

6. Alege etaloanele corecte.

Chiar pentru cei care au realizat cate ceva in viata lor profesionala, s-ar putea ca atunci cand ajung la o varsta inaintata, sa se confrunte cu o problema de sanatate etc, sa realizeze brusc ca viata le poate fi pusa intr-o cu totul alta perspectiva in care conteaza alte valori decat banii sau respectul profesional acumulat.


Think about the metric by which your life will be judged, and make a resolution to live every day so that in the end, your life will be judged a success.

Comentarii