News-storming

Am frunzarit o groaza de reviste zilele astea, de la The Economist la Vogue, via Air France magazine... Rezultatul a fost o pagina de notite in caiet pe care o transcriu pe curat pentru voi. Iata ce m-a intrigat :)

1. Sophie Calle, una dintre artistele mele contemporane favorite si voi mai reveni asupra acestui aspect, a fost recompensata cu Premiul artistul cel mai popular pe retelele sociale - Grand Prix de l'e-reputation, premiu creat de Alexia Guggemos pentru Smiling People. Imaginea care insoteste acest articol este o opera de a ei, o fotografie proprie pe care a proiectat scrisoarea de adio a unuia dintre iubitii ei "Prenez soin de vous".

2. Am aflat ca se poate vizita epava Titanicului. Un submarin ii conduce pe cei indrazneti dar mai ales...bogati. 60000 dolari costa o astfel de expeditie.

3. Se pare ca pana in 2050, 70% din locuitorii pamantului vor fi locuitori urbani... Deja din 2012, China are peste 50% din populatie concentrata in orase. Dispare "la tara", dispare copilaria poetica, dispare "glasul pamantului", dispare agricultura si tot ceea ce e autentic din mancare, dispare complet intelesul romanelor de tara ale secolului XIX, dispare trezitul cu tipatul cocosului, dispare tacerea... Da, chiar dispare tacerea... Vom fi o lume de oameni cu tiuit in urechi. Si spune asta o fiinta cat se poate de urbana.

4.Am fost uimita sa aflu ca Romania a inregistrat 2% crestere a PIB-ului pe 2011. Oricum prevederile The economist pt noi sunt rezervate, cu alte cuvinte oricine ar castiga, tot prost va fi. Sa revenim, PIB-ul nostru este de 8000 dolari pe cap de locuitor. Anul acesta tara cea mai bogata din lume in acesti termeni a devenit Qatarul, cu 88.000 dolari pe cap de locuitor. A deturnat astfel Luxemburgul.

5. Si daca tarile se urbanizeaza si o parte se si imbogatesc, daca lumea se inmulteste dar mananca numai prostii, iata ca trebuie sa se redeseneze orasul. Los Angeles a constatat cat de important e procentul de supraponderali din populatie si a hotarit sa se redeseneze urbanistic. Evolutia va fi in sens invers fata de ceea ce ne doream pana acum. Voiam infrastructura, LA o are si o modifica invers: scade numarul de benzi pentru masini si creeaza trotuare adevarate, largi, izolate de drum astfel incat oamenii sa fie siliti sa mearga. Sa mearga pe jos, sa se plimbe, sa faca miscare. Sansa Romaniei de a deveni rapid o tara cu orase in trend :)

Am atatea sa va spun :) Revin...

Comentarii