Intrebare

Cand am citit Ma numesc Rosu de Orhan Pamuk, in afara de atmosfera speciala a cartii, mi-a atras atentia o fraza care sintetiza arta miniaturistilor: stilul este cusur. Operele miniaturistilor trebuiau sa nu aiba un stil, sa nu poata fi atribuite unui anumit autor ci sa fie intr-atat de perfecte incat sa nu fie legate de numele unui singur om. Sa nu recunoastem tusa, cusurul adaugat de cel care vrea sa fie recunoscut in spatele lucrarii sau, pur si simplu, nu poate face altfel.

Conform DEX (am selectat doar sensul de fata):
STIL, stiluri, s. n. I. 1. Mod specific de exprimare într-un anumit domeniu al activității omenești, pentru anumite scopuri ale comunicării; fel propriu de a se exprima al unei persoane; spec. totalitatea mijloacelor lingvistice pe care le folosește un scriitor pentru a obține anumite efecte de ordin artistic. ♦ Talentul, arta de a exprima ideile și sentimentele într-o formă aleasă, personală. ♦ Limbaj. ♦ (Rar) Construcția caracteristică a frazei într-o limbă. 2. Ansamblul particularităților de manifestare specifice unui popor, unei colectivități sau unui individ.

Nu vreau sa incep o dezbatere legata de stil. Vreau sa va intreb altceva:

Stilul de a scrie al unei persoane intr-un domeniu informal (corespondenta personala, blog), nu in domeniul profesional, nu in scrisul "artistic", ne poate da informatii despre persoana respectiva? Putem sa il ghicim pe interlocutor din corespondenta, din postari, din twitt-uri, de pe Fb? Stilul (neinventat) e cusur, cusurul sau? Ma refer bineinteles la ceea ce scrie, nu la modul cum scrie... Astept raspunsurile cu multa curiozitate.




Comentarii

  1. buna intrebare. cred ca as putea sa-ti raspund abia peste cateva zile, cand o sa dau importanta celor scrise de tine, pentru ca nu m-am gandit la asta. daca ma gandesc la ce-mi scriu cititorii mei, care nu ma cunosc, multi imi ghicesc trasaturi despre care n-am scris pe blog. nu stiu daca le-au descoperit din stilul meu sau din ceea ce am scris... e grea, grea intrebarea.

    RăspundețiȘtergere
  2. eu zic ca da, putem caracteriza un om dupa cum isi asterne gandurile, dar e posibil uneori sa intuim doar o simpla masca...

    RăspundețiȘtergere
  3. se spune că „stilul este omul însuși” și tind să fiu de acord cu asta, cât timp textul analizat e suficient de lung și de personal

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Tomata: Interesanta observatia legata de cititori... M-am gandit mereu cat de mult dezvaluim aici. Am impresia ca as controla totul, ca dezvalui acel "eu" al meu care e public, nu intim, dar care e destul de personal incat sa nu fie accesibil oricarei persoane cu care intru in contact ci doar cunoscutilor cu care am purtat macar o conversatie. Si daca, totusi, reiese pentru eventualii cititori mult mai mult? Tema interesanta :)

    @Paul: sa zicem ca as vrea sa ma camuflez intr-un sir de scrisori sau in postarile de pe bloguri. Cat de mult, cat de convingator se poate intra in rol? Daca nu ai o vocatie speciala pentru asta desigur... Suntem programati sa putem juca roluri convingatoare sau ne tradam suficient de rapid?

    @Camil: da, probabil ca ai dreptate. N-am precizat nimic de "amploarea materialului". Probabil ca exista o amploare prag, intr-adevar. Si acum cam care ar fi asta? Sa fie straturi? cu cat inaintez mai mult cu atat am mai multe date si mai de profunzime?

    RăspundețiȘtergere
  5. Din cate stiu atit americanii cat si altii folosesc analiza stilului pentru a identifica persoane care au redactat un anumit text.
    ANALIZA SE FACE PE CALCULATOR SI SUNT URMARITE SUCCESIUNILE DE CUVINTE SI CONSTRUCTIILE SINTACTICE .
    Sunt mai multe tipuri de softuri specializate care sunt folosite si cu cat este mai mare textul sunt mai precise rezultatele .
    sunt comparate texte care sunt stiute sau declaratii luate pe moment si care cuprind subiecte asemanatoare cu textul de identificat

    RăspundețiȘtergere
  6. Problema pusa e delicata din multe puncte de vedere asa ca si raspunsurile sunt multiple si greu de analizat, dar inclin sa cred ca cei care scriu, ne "profesional"cum spui folosesc o alta latura a lor, diferita de cea ancorata in realitate, asemenea modelului Superman, si drept urmare este foarte greu sa ghicesti personajul atat timp cat nu il cunosti indeaproape.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca orice "iese" din om spune ceva despre el, doar ca este foarte greu de sintetizat si sistematizat, de aceea as tinde sa cred ca in primul rand exprimarea informala scrisa spune despre cat de mult ii pasa de felul cum este vazut de oamenii care il citesc...blogul,insa, nu l-as include in categoria informalui, contine doar o mica parte din informal, doar acea fractiune ce este dorita sa fie impartasita cu "lumea"

    RăspundețiȘtergere
  8. @alex: interesant, nu stiam ca exista si softuri de identificare a persoanelor in functie de textele scrise

    @Cristian: nu stiu daca totusi ceea ce scriem este atat de departe de ceea ce suntem in realitate cu conditia sa nu urmarim in mod expres sa simulam. De multe ori am senzatia ca intuiesc trasaturi in oamenii care scriu si pe care le regasesc apoi in realitate. O varianta ameliorata? asta da, poate...

    @Anonim: probabil ca ai dreptate. Distinctia legata de blog mai presupune insa ceva, cred: ca suntem capabili de suficienta analiza incat sa triem lucrurile dintr-o categorie si din alta...

    Multumesc de raspunsuri, mai astept, e interesant.

    RăspundețiȘtergere
  9. Apropo de ce spunea @alex cu identificarea automata a autorilor unei opere, s-a facut aceeasi chestie pe textul Bibliei (Vechiului Testament) si s-a ajuns la rezultate destul de suprinzatoare.

    Anyway, as spune ca e normal ca fiecare dintre noi sa aiba un stil. Ba mai mult, am citit mai demult in opera unui lingivst ca, la limita, fiecare dintre noi vorbeste o limba diferita, si ca pur si simplu e util din punct de vedere social si economic ca persoane din aceleasi areal geografic (sau cultural) sa vorbeasca limbi cat de cat mutual inteligibile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesanta observatia lingvistului... Poate si pentru ca atasam valori diferite cuvintelor, acordam importanta diferita semnificatiei lor?

      Ștergere
  10. Unele raspunsuri de mai sus sunt hilare. Ca sa intregesc lista:

    Eu cred ca da. Din 2 motive:

    1. nu putem actiona intr-un mod complet diferit de fiinta noastra. Orice masca, oricat de aparent diferita ar fi de original, este conectata printr-un "fir" mai mult sau mai putin vizibil in functie de rezolutia privitorului.

    2. Intuitia. In Zen de exemplu exista acele povestiri ilogice, kuon; acestea nu trebuiesc analizate logic dar ofera, prin meditatie asupra lor, o imagine a fiintei/mintii (sau mai corect zis no-mind) din spatele acestora si a lumii in care acestea se "misca". Realitatea este diferita de masca=perceptia realitatii (deformata printre altele de logica, analiza) iar intuitia este ceea ce poate oferi insight in adevarata natura a realitatii - in cazul de fata, a celui din spatele mastii.

    Orice om doreste sa fie apreciat pentru ceea ce stie in adancul sau ca reprezinta de fapt, asa incat va lasa, inconstient sau nu, o carare ingusta prin care oricine atras initial de masca sa ajunga la adevarul din spatele acesteia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim, mi-a placut tare mult raspunsul...

      Probabil ca fraza asta o cautam ca raspuns mai sus: "nu putem actiona in mod complet diferit de fiinta noastra"...si firul e splendid... iar masca modificata doar putin de orgoliul nostru instrinsec, revelator.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu