Ratiune sau nebunie

 Il cheama Bernard Pierson si se plimba prin oras cu aceasta masina. Am condus un pic in paralel si am citit ce scrie. Printre altele:
"Tineri, adoptati un ideal sanatos si constructiv si mergeti mereu inainte. Cresteti mai presus de voi insiva. Construiti o lume mai justa, mai onesta, mai solidara si mai umana. Faceti din viata voastra o opera de arta."
 sau
"Sa luptam impreuna ca sa eliminam raul din societatea noastra decadenta - e urgent!" 

Daca ar fi fost discursul unui om politic, am fi spus ca e vorba despre un demagog care vrea sa castige alegerile. Daca ar fi fost discursul unui artist, ar fi fost un idealist fara aplicabilitate practica. Discursul lui Bernard Pierson vopsit cu litere rosii pe propria sa masina, desi logic sau chiar intuitiv pe ici pe colo, il transforma aproape intr-un nebun. Poate si obsesia impotriva "vivisectiei" ajuta :) dar nu despre asta e vorba.

Indiferent de cuvinte, de ratiunea din spatele lor, de faptul ca am putea ca intr-un colt al mintii noastre sa le consideram rezonabile, emitentul unui astfel de mesaj nu e din peisajul nostru. Indiferent de cat ne-am dori ca lucrurile sa ia o turnura pozitiva, mintea noastra este parte din blocaj pentru ca asteptam inversul, pentru ca oricine livreaza un mesaj pozitiv este naiv si necredibil. Sigur ca nu pledez pentru Bernard Pierson si ca, probabil la fel ca si multi dintre voi, nu l-as alege daca ar candida pentru ca nu mi s-ar parea ca e suficient de solid psihic. Dar nu e si asta parte din problema? Cautam soliditate dar de fapt incercam sa identificam acelasi model politic pe care l-am mai vazut, pe care l-am recunoscut in toti politicienii de pana atunci, politicieni care la randul lor ne-au dezamagit cu totii.

Marile schimbari au nevoie de noi paradigme. Bernard Pierson nu e paradigma viitorului dar e semnul ca o schimbare de paradigma e necesara. Prin felul sau de a fi, Bernard Pierson e un semn de intrebare adresat in mod egal trecutului (societatea noastra decadenta) si viitorului... Care este calea aurita de mijloc?



Comentarii

  1. Ma tot uit la foto sa dau de indicii :) Sau il recunosti?:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Numerele de înmatriculare ale maşinilor se termină cu "34" - codul INSEE pentru departamentul Hérault. Oricum, să ştii că lumina din fotografii e tipic mediteraneeană, cu greu te mai poţi înşela o dată ce ai cunoscut-o mai bine.

    Pentru un medic, Montpellier este o alegere de profunzime: este una din cele mai vechi universităţi europene (chiar dacă azi a devenit minoră) şi, mai ales, pe la 1300 avea cea mai bună şcoală europeană de medicină (susţinută, bineînţeles, de faimoşii medici evrei şi arabi), mai bună chiar decât Bologna.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu