Profesie: trasaturi, mentori si lista de dimineata

Ieri va povesteam despre copilarie... dar era weekend si aveam timp de aduceri aminte.
Cum v-am spus, saptamanile astea sunt tare pline profesional dar nu neaparat in sensul creativ si challenging care imi place. Asa ca trag cu ochii pe ici pe colo ca sa imi stimulez apetitul profesional si sa imi caut noi tinte. De fapt, to do list-ul e full... timpul e problema.

In clipele astea, inspiratia vine de la LinkedIn, Inc. si Harvard Business Review - locuri pe unde se preumbla oameni inteligenti, motivati si ambitiosi.

Mi-a placut tare un articol de pe Inc selectionat de LinkedIn care vorbeste despre cele 8 trasaturi ale angajatului remarcabil. Daca sunteti rigurosi dar rigizi, nu are rost sa cititi mai departe. Articolul face distinctia intre angajul bun - care sigur ca e harnic, ordonat, disciplinat si constiincios - si angajatul remarcabil - cel care e (si) creativ. Imi place distinctia asta, desigur pentru ca nu fac parte din categoria ultrarigida dar si pentru ca atunci cand mi se da responsabilitate si mana libera am senzatia ca pot sa misc muntii din loc. Sunteti liberi sa nu ma credeti :) pentru ca nu despre mine e vorba. Ci despre angajatul remarcabil care:

1.Nu tine cont de fisa postului - nu e important doar ceea ce scrie acolo ca trebuie sa faca, se implica activ in orice inseamna activitate a institutiei

2. E excentric - ciudat, uneori ireverent, face munca sa fie fun

3. dar stie cand sa devina serios

4. Ii lauda public pe ceilalti (mai ales pe egali sau inferiori, nu despre linguseala vorbim aici)

5. dar critica in privat... fata in fata cu cel de care se plange sau fata de care are o remarca nefavorabila (nu vorbim despre turnatorie)

6. Vorbeste atunci cand ceilalti se tem sa o faca, raspunzand indirect intrebarilor lor,

7. Ii place sa dovedeasca faptul ca ceilalti se insala (da, e misto sa ai dreptate :) ) - mai ales ca, de multe ori, a avut de indurat prejudecati negative inainte de a ajunge intr-o anumita situatie profesionala (prea tanar, prea femeie, prea colorat, prea ambitios, prea c**os - nu stiu daca ati auzit vreodata lucrurile astea despre colegii meritorii)

8. Incearca mereu sa optimizeze/imbunatateasca situatia - mereu nemultumit, vrea mereu mai bine, mai sus, mai corect pentru el si proiectele lui

Da, sunt de acord, nu e foarte comod nici pentru sefi, nici pentru ceilalti desi can be fun to work with... Insa poate fi foarte productiv si poate aduce un adevarat wind of change intr-o companie.

Pe de alta parte, conform Harvard Business Review, daca vrei sa evoluezi, cand esti tanar e preferabil sa iti alegi un mentor incomod dar performant de la care sa ai ce invata, care sa iti dea un feedback franc si exigent atata timp cat il poti suporta - adica esti tanar, la inceput de profesie (iti permiti sa faci greseli) si poti sacrifica ceva din timpul liber in favoarea profesiei (cu timpul, ai alte indatoriri si alte expectante). Don't run from challenge!

Si tot din HBR, dimineata cand va beti cafeaua, trageti adanc aer in piept si faceti doua liste:

List 1: Your Focus List (the road ahead) What are you trying to achieve? What makes you happy? What's important to you? Design your time around those things. Because time is your one limited resource and no matter how hard you try you can't work 25/8.
List 2: Your Ignore List (the distractions)
To succeed in using your time wisely, you have to ask the equally important but often avoided complementary questions: what are you willing not to achieve? What doesn't make you happy? What's not important to you? What gets in the way?

Comentarii