Inside-out: fotografiile de familie

Iñaki Bonillas, un artist polivalent spaniol, locuitor al enormului oras Mexico City, a expus la Barcelona fotografiile de familie mostenite de la bunicul sau, JR Plaza.

Familia lui Bonillas a trait in Spania pana cand instaurarea lui Franco l-a facut pe bunicul lui Bonillas, JR Plaza, sa isi ia sotia si copiii si sa se mute pe un alt teritoriu, cel mexican. La moartea bunicului, Bonillas a mostenit o colectie gigantica de fotografii de familie pe care le-a privit cu atentie si pe care si-a dorit sa le reinventeze.

Cam asa ar suna rezumatul prezentarii din plantul expozitiei de la Palatul Virreina din Barcelona. Dupa ce am citit-o, m-am intrebat "dar cam ce anume poti sa faci din niste fotografii de familie?"

Iñaki Bonillas a fost destul de inspirat. A selectionat fotografiile si le-a grupat in functie de criterii diverse, a modificat imaginile, a efectuat decupaje etc.

Va voi povesti doar cateva dintre proiectele prezentate la expozitie care mi-au placut sau mi-au ramas in minte:
  • necunoscutul: dintr-o serie de fotografii de grup, a decupat figura unui prieten al lui JR Plaza care l-a tradat pe acesta... punand indirect intrebarea: putem sterge pe cineva din viata noastra?, care ar fi viata fara prezenta unei anumite persoane?
  • om si natura: din cateva fotografii care infatisau familia in natura a decupat umanul expunand pe de o parte oamenii, pe de alta peisajul;
  • saga: peretele pe care il vedeti in imaginea alaturata este compus din toate fotografiile longitudinale (aprox 900) pe care le-a refotografiat si le-a reprintat la dimensiuni similare reprezentand un fel de bildungs roman al familiei cu casatorii, emigrari, nasteri,  petreceri, decese etc;
  • peretele: alaturi de fotografia unei strabunice printata in 5 exemplare daruite cu dedicatie copiilor acesteia a plasat fotografii ale peretilor pe care fusese expusa poza: un fel de prelungire a instantaneului trecut in cotidianul actual;
  • turistii: un ciclu de fotografii de vacanta l-a surprins prin atitudinea protagonistilor: bunicul sau si sotia acestuia pozau un pic prea teatral. A facut investigatii care au aratat ca, de fapt, calatoria respectiva fusese castigata la concurs prin urmare castigatorii au fost invitati sa pozeze in cateva ipostaze regizate pentru organizatori.

Sigur ca imaginile, montarea lor, luminile, dinamica au fost importante pentru reusita expozitiei dar ideile m-au sedus :) Cred ca voi rascoli cu alti ochi prin arhiva de fotografii a familiei ... si mi-ar placea sa fie un pic si din ochii lui Bonillas ....

Comentarii