Secretul reusitei: tocmai in Islanda

Probabil ca nu ati avut prea des ocazia sa cititi in presa despre alegerile prezidentiale din Islanda.

Da, din Islanda...
Da, Islanda - tara aceea de 320.000 de locuitori repartizati pe 103.000 km patrati, o treime locuind in capitala Reykjavik...

Nu mai intru in detalii geografice. Islanda va avea alegeri prezidentiale in acest an, la fel ca multe alte tari, pe 30 iunie.

Spre deosebire de 2008, cand a existat un singur candidat, presedintele care tocmai isi terminase mandatul si care fusese reales in mod repetat incepand din 1996, anul acesta exista numerosi candidati:
  1. Andrea Ólafsdóttir, presidente de asociatie
  2. Ari Trausti Guðmundsson, geolog, scriitor si realizator de programe de radio
  3. Ástþór Magnússon, antreprenor
  4. Hannes Bjarnason, fermier
  5. Herdís Þorgeirsdóttir, avocata, profesoara de drept la Universitatea din Bifröst, presedinta a Asociatiei Europene de Avocati
  6. Jón Lárusson, politist
  7. Ólafur Ragnar Grímsson, presedintele anterior al republicii care castiga mandate consecutive din 1996. Initial Grimsson anuntase ca nu mai candideaza insa datorita faptului ca a primit o petitie semnata de 30.000 de persoane (asta inseamna muuuult la suta), a hotarit in ultima clipa sa isi depuna o noua candidatura
  8. Þóra Arnórsdóttir, jurnalista.
Pana aici nimic deosebit in afara de numarul de mandate adjudecate de Grimsson. Probabil ca datorita numarului de persoane care au semnat petitia pentru Grimsson v-ati astepta ca el sa fie favorit. Insa sondajele la data de 26 aprilie arata asa:


Ari Trausti Guðmundsson - 11,5%

Ástþór Magnússon        0,8%

Hannes Bjarnason            0,3%

Herdís Þorgeirsdóttir         3%

Jón Lárusson                      0,6%

Ólafur Ragnar Grímsson         34,8%

Þóra Arnórsdóttir                 49%

Deci castigator al primului tur (nu stiu sigur daca legea islandeza prevede un al doilea dur) ar fi Þóra Arnórsdóttir.



Ea are 37 de ani, are un BA in filosofie si un MA in economie internationala si de dezvoltare de la  Johns Hopkins University Paul H. Nitze School of Advanced International Studies, Bologna, Italy, and Washington, DC, USA.
Adevarata surpriza este insa faptul ca Þóra Arnórsdóttir este insarcinata, ea va naste in luna mai iar in luna iunie spera sa devina presedinte. Daca nu e aceasta cu adevarat o poveste de succes, spuneti-mi care este? :)

Comentarii