Lipsa de educatie si autodistrugerea...

Mi-am propus acum ceva timp - prin iunie, cred - sa nu mai vorbesc despre situatia politica din Romania. Este un subiect care nu poate sa aduca nimic pozitiv: intotdeauna vine insotit de revolta, angoasa, reprosuri, tristete... uneori intr-o agitatie care dureaza zile intregi. Am o senzatie fizica dezagreabila de fiecare data cand vorbesc politicienii romani la televizor, senzatie care ma face sa schimb canalul si pe care, altadata, o aveam numai in ceea ce il priveste pe Gigi Becali.

In viata reala sau virtuala, majoritatea prietenilor mei sustin cultura. Dar noi suntem doar o minoritate. Am primit acum cateva luni pe mail un link spre niste filmulete de pe Youtube cu o ancheta "Ce carte ati citit ultima data?" care explica astazi foarte bine ce a dus la desfiintarea TVR Cultural in afara de consideratiile financiare. Acelasi lucru care a dus si la alte tragedii: lipsa de educatie si de cultura... Si daca nu veti fi complet siderati la capatul reportajului, puteti sa incercati sa continuati cu seria "Cine au fost Adam si Eva?" sau "Care este diferenta intre Paste si Craciun?". Nici nu conteaza daca au fost selectate numai raspunsurile catastrofice: cei care raspund sunt multi si diferiti de la reportaj la reportaj... Iar daca vreti sa aflati pe ce loc este Romania in Europa la interesul pentru carti, poftiti la acest articol interesant de pe blogul lui Bogdan Voicu.

Acesta este doar un efect: cauza o reprezinta neglijarea educatiei de peste 20 de ani. Ni s-a tot explicat cum ca sanatatea si educatia sunt secundare, ca in primul rand trebuie sa traiasca economia si apoi vor fi bani pentru toate celelalte. Astazi economia este dezolanta, sanatatea traieste o criza cumplita, educatia la fel.

Rationamentul livrat este cumva gresit : prima investitie a unei tari sunt oamenii ei. Ei vor fi resursele princeps ale tarii, cei care vor lua decizii economice, cei care vor pune la punct si vor oferi serviciile, cei care vor gandi si realiza strategia de viitor a unei tari, cei care vor asigura continuitatea in timp. Nu poti sa omori sistemul de educatie al unei tari (care as indrazni sa spun ca la nivel de 89 era totusi competitiv) si sa poti sa speri ca va merge bine.  

Girafa rupta de la Antipa este cea care a declansat acest post. Cred ca girafa rupta este metafora educatiei romanesti: nu era un monument cultural, era un simbol accesibil al faptului ca si cultura poate fi destinata maselor, ca si cultura este entertaining, mai mult decat televiziunea indoielnica sau prostia. Dupa ce au fost cozi cateva saptamani, Antipa a fost abandonata iar girafa vandalizata cu unsubtext: nu ne lasam noi corupti de educatie, pacaliti de orizonturi largi, de perspective! Noi ramanem la mica noastra cacealma, la smenul nostru drag, la planuri pentru astazi si nu pentru maine...




Partea a doua la un click .

Comentarii

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am apucat sa citesc comentariul dar nu si sa raspund. De ce l-ai sters?:) era foarte ok..

      Ștergere
    2. Mi s a parut ca am scris prea mult si ma gandeam poate ma intelegeti gresit si nu voiam sa supar pe nimeni. Sper ca aceasta minoritate despre care dumneavoastra ati scris la inceput sa domine in viitor si sa fie armonie peste tot in lume :) Si stiu ca sunteti un om bun si veti reusi tot ce va propuneti!

      Ștergere
    3. Nu ma supara comentariile decat atunci cand contin injurii sau atacuri la persoana, evident nu era deloc cazul. Ba chiar mi-a placut ideea "nu e vina lor". Nu, nu pe cei care raspund in ancheta eram suparata...ci pe cei care organizeaza educatia asa ca era chiar util comentariul ca sa clarificam nuanta asta:) Te mai astept :)

      Ștergere
  2. si totusi e o vorba care zice 'ajuta-te singur'. e drept ca fara modele multi oameni nu gasesc in sine resurse suficiente incat sa se orienteze care mobilarea mintii. motive poti sa gasesti. DAR un reportaj de genul asta te cam loveste in moalele capului si-ti vine sa dai cu caciula ipotetica de pamant si sa scoti un 'pfuiii'.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. apropo de oamenii de genul acesta si de ce se spunea in celalalt comentariu, problema nu e ca ei exista (exceptii de la regula educatiei sunt de inteles), problema e ca un nivel scazut de educatie tinda sa devina regula. El nu se masoara in diplome: si absolventii unor facultati sunt agramati si uita cele 3 nume pe care le-au tocit pentru examen. Se masoara in savoir si savoir faire... si rezultatele cred ca sunt din ce in ce mai triste (apropo si de diversele evaluari internationale). Si ai dreptate cand zici 'fara modele'... As adauga 'sau cu modele defecte'

      Ștergere
  3. te inteleg. si eu am zis ca nu mai vreau sa stiu nimic, ca mi se face sila. nu ma pot insa abtine. nu ma mai uit la teve insa nu pot scapa de obiceiul prost de a citi ziarele zilnic.sincer nu vad solutii, nu le vad. si exista oameni faini in tara aia, oameni muncitori,frumos si destepti dar astea nu sunt calitati cu care sa poti reusi in Romania. nici la altii lucrurile nu sunt roz, si Franta e un ex, dar tragand linie iesi pe plus, sau macar nu da cu minus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ma gandeam acum cateva zile la toate locurile pe care le indragesc in Ro si la toti oamenii care-mi plac. E foarte frustrant sa observ ca pentru ei nu e loc sau, daca si l-au castigat cumva, efortul este impresionant. Si oricum ei nu sunt modele la nivelul opiniei publice. Pentru intelectuali se gasesc mereu cuvinte de dispret

      Ștergere

Trimiteți un comentariu