The age issue

Varsta a devenit un subiect de neocolit... Nu mai este un cosmar sa ai peste 60 de ani si revistele din intreaga lume se straduiesc sa demonstreze asta. In Marie Claire la rubrica What to wear exista intotdeauna sfaturi adresate femeilor de peste 60 de ani, Vogue Homme Franta si-a numit unul dintre numere La force de l'age... Incet-incet incercam sa scapam de complexul imbatranirii cronologice chiar daca mai exista o cursa, aceea contra imbatranirii fizice. Si as spune ca nu se contrazic deloc, chiar dimpotriva...

V-am promis ca vom vorbi despre Anul european al imbatranirii active si al solidaritatii generatiilor in cadrul campaniei Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, o initiativa sprijinita de Blogal Initiative.

Pentru ca mi-am propus sa abordez subiectul pe larg, cred ca inainte de a discuta lucrurile concrete - ce se face, ce se poate face - merita sa exploram un pic limitele subiectului. Care e infinit :) Nu vreau sa pornesc la drum inainte de a sublinia ca prima schimbare, ca in orice domeniu, este aceea a mentalitatii.

Exista frumusete la orice varsta, asa cum demonstreaza din coltul stang al postarii Daphne Selfe, un model in varsta de 83 de ani care nu si-a injectat botox si nu a recurs la chirurgia plastica. Poate nu orice persoana la varsta respectiva are aceeasi frumusete fizica cu Daphne dar, cu siguranta, exista rezerve nemasurate de frumusete interioara, de eleganta si de intelepciune. Schimbarea mentalitatii ar insemna ca oamenii ajunsi la varste inaintate sa constientizeze acest potential si sa aiba bineinteles resursele fizice (sanatatea) si disponibilitatea emotionala si financiara de a-l impartasi cu lumea.

Dar mai inseamna ceva: sa existe disponibilitate si din partea celorlalti, inca tineri, de a recepta ceea ce au varstnicii de oferit. Disponibilitatea de a-i primi in mijlocul lor, de a crea oportunitati care poate sunt neinteresante pentru tineri insa pot fi aducatoare de impliniri pentru cei in varsta. Stiu ca e greu sa spui asta intr-o societate anxietata de somaj si de boala... insa vorbim si de o societate care se confrunta cu o rata mare de emigratie din partea tinerilor si un procentaj impotant de varstnici ramasi in tara (la un moment dat numarul pensionarilor depasea numarul contriuabililor activi). Iata deci si argumentul economic atat de asteptat.

Am vorbit intr-un post anterior despre un exemplu: pensionar la Sausalito.

Sunt tare curioasa ce parere aveti? exista resurse in societate pentru a construi astfel de exemple? merita? ce ati organiza/ realiza sau la ce ati contribui?




Comentarii

  1. Eu nu cred ca problema este una de mentalitate. Ci e o problema pur biologica.

    Majoritatea suntem constienti ca batranii pot fi persoane extraordinare cu o anume intelepciune, eleganta, viziune asupra lucrurilor, frumusete interioara, etc. Deci problema nu este imbatranirea cronlogica, ci cea fizica.

    Imbatranirea fizica este urata, respingatoare. Si aici eu zic ca sunt radacini biologice, inconstiente: potential reproductiv 0, organism slabit, sistem imunitar slabit (automat subconstientul nostru ne zice ca statul in jurul lor poate fi periculos).
    Chiar daca sa spui aceste lucruri este oarecum tabu, hai sa fim sinceri si sa spunem lucrurilor pe nume:

    Adesea fizicul batranilor ne produce un sentiment de dezgust, asta nefiind ceva controlabil constient, nu are nicio legatura cu mentalitatea. Batranii au chiar un anume miros caracteristic, care nu are legatura cu igiena.

    Apoi batranetea vine cu boala, cu disabilitati fizice, uneori chiar psihice. Din nou, sa fim sinceri: imbatranirea este o degradare a omului pana la moarte.

    Poate e chiar ceva impotriva naturii, de aceea fiind asa urat: In lumea animala in general dupa o anumita varsta mori din pricina pradatorilor, inabilitatii de a obtine hrana, etc. Nu ajungi sa te degradezi fizic in asemenea hal.
    Ciclul vietii este cam asa: Ca infant esti ingrijit de mama, apoi ajungi tanar (daca nu te mananca nimeni intre timp), te reproduci, si te degradezi pana esti mancat sau mori de foame.
    In lumea animala nimeni nu are grija de cei batrani, acestia sunt sortiti pieirii.


    Si apoi calitatile precum eleganta, intelepciunea pot fi gasite la orice varsta (si foarte tanara), asa cum si ignoranta, prostia, intoleranta, nesimtirea pot fi gasite la varste inaintate.


    Recunosc ca nu inteleg exact ceea ce sustii/doresti tu. Tratarea batranilor ca si cum ar fi tineri? Asta e impotriva naturii, e ca feminismul.

    Tratarea batranilor cu respect, prietenie si umanitate? Eu zic ca asta se intampla deja si tine de om si de educatie.

    Noi tinerii sa le facem o viata mai frumoasa batranilor? Nu zic nu, dar totusi fiecare are o viata intreaga sa isi pregateasca batranetea.

    per total eu cred ca lucrurile sunt deja asa cum trebuie (bine, poate nu in Romania)

    Scuza-ma daca te-am plictisit/deranjat cu viziunea mea limitata

    -Stefan

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru comentariu, Stefan.
    Ideea este ca peste tot in lume oamenii traiesc mai mult. Daca trendul continua, noi insine vom trai mai mult. Vor fi aproape la fel de multi ani de pensie precum de viata activa profesional. Ciclul vietii se dilata fata de ceea ce spui tu...

    Intrebarea este: cum poti sa implici in activitati aceasta categorie de populatie, sa ii ajuti sa fie activi, sanatosi si cu o calitate a vietii buna fara sa-i fortezi sa faca ceva? Doar sa ii cooptezi, sa ii ajuti sa devina utili si interesati...si mai impliniti?

    RăspundețiȘtergere
  3. Teoretic se poate sa-i facem sa se simta bine. La naiba, oamenii acestia ne-au crescut, nu? Ei au imbatranit crescandu-ne pe noi, de ce i-am parasi doar pt ca a trecut timpul?
    In practica insa nu stiu cum as proceda.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In cateva zile voi publica un interviu despre identitatea varstnicilor. Concluzia e tare misto si probabil de acolo va trebui sa pornim...

      Ștergere
  4. Varsta nu e in buletin ci in cap!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La 90 de ani cred ca se simte un pic si cea din buletin. Dar in mare sunt de acord...

      Ștergere
  5. Eu cred ca pentru a-ti pastra tineretea mentala, varsta nu trebuie constientizata pentru ca altfel te subjuga. Ignorand-o, ai o dezinvoltura si o prospetime in atitudine si reactii.Degradarea fizica trebuie si poate fi inlocuita de rafinament, educatie, experienta, complexitate. Nu sunt sigura ca am dreptate dar e o propunere de amagire...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate astea sunt valabile atata timp cat ai un 'rost' sau gasesti ce 'rost' poti sa iti faci. Probabil ca oamenii inteligenti si cultivati au mai multe resurse in sensul asta...

      Ștergere

Trimiteți un comentariu