In timpul lui Jan Figel, comisar european pentru Educatie, Training si Cultura (pana la numirea lui Ludovic Orban insarcinat cu multilingvismul), s-a discutat foarte mult conceptul de "life-long learning", un fel de conditie sine qua non pentru reusita omului modern. Jan Figel spunea ca trebuie sa ne indreptam cu totii catre un mod de functionare antreprenorial. Ideea am regasit-o de atunci sub diferite forme in nenumarate locuri, inclusiv in Harvard Business Review sau intr-o statistica a Minsterului Muncii din SUA care spunea ca studentii anilor 2000 se pot astepta ca pana la varsta de 38 de ani sa aiba 10-14 slujbe diferite. Nu locuri de munca diferite in cadrul carora au aceeasi pozitie. Ci tipuri de locuri de munca diferite. Se spune ca societatea actuala este una a freelancingului si antreprenoriatului iar serviciile au o pondere din ce in ce mai mare fata de productie (pana unde poate dura o astfel de dezvoltare trebuie sa vina altii mai cunoscatori decat mine sa va spuna).
In aceste conditii, life-long learning este un concept de care vor avea parte din ce in ce mai multe alte categorii in afara de medici/cercetatori.
Dupa materialul publicat de UE, exista 8 competente de baza pe care trebuie sa le aiba un om in zilele noastre pentru a ramane pe piata. Mie mi-a placut lista si cred ca poate fi o tema corecta de meditatie asupra propriei noastre formari, inclusiv a scolii romanesti:
1. Comunicarea in limba materna
2. Comunicarea intr-o limba straina
3. Competente matematice si competente de baza in stiinte si tehnologie
4. Competente digitale
5. Stiinta invatarii
6. Competente civice si sociale
7. Simtul initiativei si al antreprenoriatului
8. Exprimare si deschidere culturala
Mi se pare mie sau dupa o epoca destul de focalizata pe scop, obsedata de hiper-supra-specializare, piata cere din nou deschidere si polivalenta? sau este vorba doar despre un gap intre profesiile stiintifice si cele de marketing si management?
Interesant. Dar nu cred ca scapam de super-specializre mai ales daca este intr-un domeniu dinamic.
RăspundețiȘtergereDa, nu scapam, doar ca lumea e din ce in ce mai dinamica si trebuie si alt skillsuri.
RăspundețiȘtergere