sursa foto |
Totusi as vrea sa aduc o serie de multumiri si sa fac o serie de precizari legate de un subiect cu care am tot fost 'atacata' de-a lungul timpului.
Multumirile merg catre fostii studenti care mi-au raspuns la intrebari si mesaje, uneori insistente, uneori instigatoare:); mai merg si catre H. care a avut rabdare sa citeasca vreo trei variante si sa ma ajute la editarea textului; mai merg si catre Cristi Lupsa care a insistat ca povestea generatiei plecate trebuie spusa: n-am inca povestea propriu zisa, asa ca deocamdata am folosit cateva detalii intr-un articol de opinie personala insa sunt sigura ca ... the time will come :).
Asta a fost pastila indulcitoare pentru cele ce urmeaza.
In 2007 sau 2008 a aparut un interviu cu mine intr-un ziar dedicat zilei de 8 martie. N-am regasit exact citatul dar spuneam acolo ca, dupa mine, trebuie sa ne realizam in Romania si ca cei care pleaca sunt fie exceptionali si nu au in tara mijloacele pentru a se putea realiza (laboratoare, dotare, mediu competitiv etc), fie sunt mediocri. De atunci, cativa oameni m-au asteptat mereu pe la cotituri sa imi dea in cap cu ideea asta, ca cei care pleaca sunt mediocri. Ba chiar, cand am fost plecata mi s-a batut obrazul "pai te-ai rezgandit? nu erau migratorii niste mediocri?"
Profit de textul din DV ca sa aduc niste lamuriri:
1. nu inseamna ca daca am plecat si eu acum 2 ani, asta anuleaza afirmatia privind mediocrii.
2. parerile pot evolua, se pot nuanta cu timpul. Chiar daca am facut afirmatia de mai sus, nu inseamna ca nu am dreptul sa invat cate ceva din viata si sa o schimb, partial sau in totalitate.
3. contextul de atunci era aderarea la UE. Sufla un curent de aer proaspat prin toate institutiile medicale pe care le-am vizitat eu la perioada respectiva. Dupa aderare, in multe dintre ele, curentul de aer proaspat a incetat. Tocmai terminasem facultatea, incepusem sa public din Romania in jurnale internationale, aveam tot dreptul sa fiu optimista legat de sansele pe care le are un individ in tara. Am in continuare respect pentru multe aspecte legate de locul din care am plecat (Fundeni).
4. cred in continuare ca iti trebuie curaj si forta ca sa te bati cu sistemul in Ro. Cred in continuare ca plecarea reprezinta o cale dificila (da, esti strain, traiesti in mijlocul altei civilizatii, nu iti vorbesti limba) dar mai usoara decat a ramane si a schimba situatia din tara. De multe ori, poate ca cei care raman ajung ei sa fie schimbati de catre sistem.
5. ce voiam sa spun prin afirmatia aceea e ca avem mai multe categorii valorice: exceptionalii care de obicei se realizeaza pe la Universitatile din SUA, cei buni si foarte buni (acestia prin perseverenta ar fi avut o sansa in viziunea mea de atunci sa se realizeze in tara. Nu e fundamental gresit dar este dificil dupa judecata mea de azi), cei mediocri (stiu cate ceva dar nu foarte mult si pleaca sa se foloseasca de parghiile deja create, fara sa fie nevoie sa creeze ei insisi), cei slabi (de ei dincolo nu are nimeni nevoie iar la noi au nevoie sefii nesiguri pe capacitatile lor).
Ar fi o ipocrizie sa credem ca toti cei 15-20000 de medici care au plecat sunt de top. Stiu ca in Universitatile romanesti se da zece cu toptanul (me included) dar asta nu ne echivaleaza pe toti cu mici genii ale medicinei. Statistic ar fi fost imposibil ca toti cei 15000 sa se afle in primii 5%.
Conform DEX '98:
MEDIÓCRU, -Ă, mediocri, -e, adj. 1. Care se află între două limite extreme, mijlociu, potrivit; care nu iese din comun, nu se evidențiază prin nimic, modest, banal. 2. Lipsit de inteligență, de capacitate ori cultură, de spirit; fără valoare. [Pr.: -di-o-] – Din fr.médiocre.
Sensul folosit de mine era primul sens citat din dictionar. E logic ca majoritatea absolventilor unei facultati sunt mediocri fata de colegii iesiti pe primele, respectiv pe ultimele locuri. E la fel in orice tara. Majoritatea medicilor din lume sunt mediocri. Din tara pleaca din ce in ce mai multi medici. Intr-o atare situatie, afirmatia mea are si sustinere statistica. Nu trebuie sa ne lezeze, dimpotriva un feedback realist e o sansa de a deveni mai buni (me included).
Simteam de mult nevoia sa clarific lucrurile astea. Ma bucur ca le-am spus acum si aici. In felul asta de fiecare data cand imi mai reproseaza cineva afirmatia de atunci il/o trimit aici pentru precizari si pornim discutia de la premisele potrivite.
Pe curand!
Sunt si anumite practici anti-concurentiale ale statelor din Vest fatza de noi, astia mai saracii din Est. Mi-aduc aminte de un editorial din Economist, de-acum vreo 3-4 ani, unde editorialistul de la sectiunea Britain se minuna cum atunci cand a nascut nevasta-sa in nu stiu ce spital din Marea Britanie a avut de-a face cu un medic venit din Bangladesh, o sora medicala din Zimbabwe si tot asa, si toate astea erau motiv de congratulare absolut inutila a "globalismului".
RăspundețiȘtergereAcuma, ce uitase ziaristul ala sa zica e faptul ca NHS e o chestie strict de stat, daca acuma sa zicem Guvernul Romaniei ar vrea sa aiba cea mai buna industrie de capsuni din lume si ar incepe sa "poach" cei mai buni culegatori de capsuni si specialisti in general in cultivarea capsunilor din intreaga lume investind miliarde si miliarde de euro mai mult ca sigur ar interveni Uniunea Europeana sa ne zica sa ne bagam mintzile in cap si sa revenim la "economia de piata". Aceeasi politica se intampla si in Franta, as far as I know (si atata timp cat o sa mai fie bani, spre deosebire de ce se intampla in tzari ca Spania si Grecia).
Nu stiu care ar fi concluzia. Cea mai simpla ar fi ca "there is no silver bullet", asa cum nu e corect ca tzari precum Marea Britanie sau Frantza atrag medici si persoane super-calificate din Est in timp ce se chinuie sa respinga persoane fara calificare venite din aceeasi parte a planetei la fel nu pot zice ca sunt linistit la gandul ca daca ar fi sa fiu internat intr-un spital din .ro as avea o (ne)sansa din doua sa ies mai bolnav decat am intrat (asta daca ies).
Si in Franta, si in UK au fost deja scandaluri legate de tratamentul inegal intre medicii autohtoni si medicii veniti din tari estice, mai ales in ceea ce priveste drepturile salariale.
ȘtergerePe de alta parte, in ceea ce priveste medicii mie mi se pare ca este un fenomen de rotatie: germanii se duc in Elvetia si UK, francezii (cand nu sunt extrem de sedentari si nationalisti) se duc si ei in Elvetia si Canada, italienii se duc in Franta, tarile din Est - romani, bulgari, polonezi - pleaca in Franta si Belgia. In conditiile astea e greu de estimat altceva decat ca ...Romania ramane fara medici ca aici nu vine nimeni la 300 euro/luna :(
pai Romania o sa ramana fara medici in curand. daca te uiti cati pleaca anual e clar ca asta se va intampla. apropo de mediocri - nu garanteaza nimeni ca un medic, de ex, care a terminat facultatea cu 10, e mai bun ca cel care poate a terminat cu 7. de aceea eu cred ca diplomele trebuie dovedite prin practica (sa nu uitam cti ministri au mastere si doctorate si nu stiu nici macar limba romana, adica a ajuns Oltean de la PDL sa fie doctor...wtf, eu l am auzit pe omul ala de cateva ori, doctor nu gluma)
Ștergeree adevarat ca in Romania salariile sunt mizerabile, nu doar pt medici, dar e la fel de adevarat ca neamu prost ramane prost si daca ii dau salariu ca n afara (fara sa generalizam, evident). de aceea cred eu ca e important sa investim in educatie ca sa schimbam in primul rand mentalitatea.
in fine sunt multe de spus, ma retrag, tocmai ce am venit din pub :)))