James Ensor (sursa) |
Altfel spus, cu totii stiam ca o serie de concursuri sunt trucate dar acum a disparut si minimul de jena in care ne prefaceam ca ne pasa macar de regulament. Am atins o noua etapa. Aceea a abuzurilor fara perdea.
As tinde sa cred ca exista doi factori care permit exisenta unei astfel de situatii.
Dupa mine ei sunt:
1. absenta/placiditatea societatii civile
2. proasta calitate a presei.
In ceea ce priveste placiditatea societatii civile, ea provine din lipsa de educatie, de cultura civica, de coeziune si solidaritate (o vedem si la nivel de categorie sociala sau profesionala, ce sa ne mai miram de un intreg popor), precum si din aprigul partizanat. Cand romanii sunt partizani (de dreapta, de stanga cel mai frecvent) nu mai exista logica, bun simt, argumente, exigente. Ei sustin si injura cu orice pret, sfidand ratiunea. De exemplu pe forumurile ziarelor. Insa politica si soarta tarii sunt arena de dezbatere, nu de umori si viscere. Ori lucrul asta oamenii nu l-au inteles. Oricat de mult iti doresti politica de stanga (protectie sociala, etc), nu poti sa treci cu vederea abuzuri precum plagiate, concursuri trucate etc. Asa cum oricat de mult iti doresti politica de dreapta nu poti inghiti licitatii incorecte si delapidare de peste tot. Societatea civila ar fi prima care ar trebui sa vocifereze aici, indiferent de culorile politice ale celor care o alcatuiesc. Si ma intreb: nu exista alta solutie decat iesitul in strada? Una mai putin pierzatoare de timp si mai constructiva nu avem?
Proasta calitate a presei. Da, chiar daca exista oameni minunati printre ziaristi (acum imi vin in minte doar exemple de jurnalism cultural si storytelling dar probabil ca-s mai multi), presa e proasta. E proasta pentru ca sufera in mare parte de aceeasi boala ca si poporul: e afiliata politic pana dincolo de logica. Ziarele normale au o oaresicare inclinatie politica ( in Franta, Le Monde e de stanga, Le Figaro de dreapta, sper sa nu ma insel). Dar asta nu inseamna ca inghit toate viciile exponentilor PS, respectiv UMP, nici ca isi schimba culoarea politica in functie de patron. In Romania, sa luam exemplul Cotidianul - eu mi-l amintesc de dreapta, acum inteleg ca e de super stanga. Iar rasturnarea culorii politice se face intotdeauna in exces. Prin partizanatul asta puternic, presa isi pierde din credibilitate, devine organ de propaganda. Ea poate intotdeauna fi minimalizata prin argumentul ca 'tine cu ceilalti' iar jurnalismul adevarat de investigatie e aproape absent, fiind inlocuit cu mult mai imbuibata poveste politica de tip telenovela.
Andrei Marga poate fi sanctionat de catre societatea civila si prin presa. Doar ca nu avem nici una, nici alta. Asa ca nu mai ramane sa avem decat NOROC!
Comentarii
Trimiteți un comentariu