Gangster Squad

"Gangster Squad" prezinta istoria unei brigade neoficiale de politisti care se ocupa de distrugerea afacerilor ilegale ale mafiotului Micky Cohen, un fost boxer pervers si paranoic ce pusese stapanire peste Los Angeles dupa finalul celui de-al doilea razboi mondial (1949).

In realitate, Micky Cohen a existat cu adevarat dar razboiul intre el si cei cativa politisti integri inconjurati de o mare masa de politisti corupt a fost unul mult mai lung si s-a terminat, ca si in cazul lui Al Capone, cu o arestare din motive fiscale.

Cu toate acestea, filmul lui Ruben Fleischer, chiar si in versiunea de istorie idilizata, are virtutea de a invita la reflectie in doua probleme:
- in 50 de ani, Statele Unite ale Americii au reusit sa starpeasca o mare parte din mafie si ilegalitati. As spune ca, daca ele exista astazi, se manifesta mult mai ocult si mai discret. Si as mai adauga ca atunci cand posturile cheie sunt ocupate in mare parte de oameni corupti este tare greu sa faci saltul si sa devii o tara mai principiala si mai curata. Va invit la un singur exercitiu de imaginatie: cum ar fi sa starpim zonele de influenta ale 'baronilor' de toate culorile politice in Romania de azi... In conditiile in care auzim totusi rareori de rafuieli armate in plina strada.
- fara idealisti si justitiari, lucrurile nu ar avansa niciodata.

Micky Cohen este interpretat excelent de Sean Penn. Sergent John O'Mara, leaderul brigadei neoficiale, este interpretat de Josh Brolin care s-a mai intalnit cu Penn pe platourile de la Harvey Milk si pe care l-am mai admirat in No country for old man si True grit. Si pana aici, nu exista niciun fel de complexitate in personaje, Cohen fiind eroul negativ si O'Mara eroul pozitiv, prin excelenta, chiar daca total lipsit de subtilitati si strategii, insa excelent sfatuit de catre sotia sa, inclusiv in alegerea membrilor trupei. Sergent Jerry Wooters este interpretat de catre Ryan Gosling, unul dintre actorii mei favoriti din noua generatie, un rol intrucatva mai complex deoarece Jerry este cel care penduleaza intre ironia resemnata in fata vremurilor si spiritul justitiar generat de abuzurile contra celor slabi. Ryan Gosling o reintalneste pe Emma Stone (dupa Crazy, Stupid Love), aici in rolul lui Grace. Iar Nick Nolte are cateva aparitii in rolul lui Chief Parker.

Filmul este dinamic si entertaining si, pentru aceia dintre voi care fierb din cand in cand de manie contra abuzurilor de orice fel, cu siguranta va starni un fel de satisfactie. Este ceea ce am simtit eu cel putin: bucuria aceea copilareasca legata de faptul ca, daca perseverezi, lucrurile se pot rezolva. Cu toate astea nu sunt un fan al secventei finale, extrem de simbolista si de idealizata "sa infrunti raul cu mainile goale", in schimb sunt un fel de fan al mai multor actori din film. O recomandare de duminica seara ce va va umple de energie pentru o noua saptamana dar... atat!

Foto de aici.

Comentarii

  1. adevarul e ca la final a fost de pomina. atata morala n-am mai vazut demult, si nu e vorba doar de Elita gangsterilor (proasra traducere, by the way) ci si de Fligt de ex. eu le am legat de cretinii lor care pun mana pe arma si trag in ce prind. dar nu-i nimic, compenseaza Tarantino :D
    ps- mi a placut interviul de mai jos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu de ce dar multe traduceri romanesti ale titlurilor de filme suna asa... depasit. Dar nici cu cele frantuzesti nu mi-e rusine :))

      Flight n-am vazut si, apropo de ce spui, nici nu cred ca va fi pe lista.

      Multumesc pentru aprecierile legate de interviu. Mi-e tare drag...

      Ștergere

Trimiteți un comentariu