De ce sa vezi The human body?

 Body worlds este expozitia originala ce prezinta corpul uman in diferite ipostaze, focalizandu-se pe vascularizatie, inervatie, organe, procese fiziologice (graviditate), adaptarea aparatului locomotor s.a.m.d. Dat fiind succesul variantei originale, au aparut expozitii alternative precum The human body, colectia prezentata la Muzeul Antipa din Bucuresti in aceste zile. Expozitia originala a avut extrem de mult succes insa prelucrarea exceptionala a exponatelor si interesul manifestat de orasele lumii fac ca ea sa fie costisitoare si dificil de adus "on a short notice". Scriu mai ales despre ea pentru ca avut ocazia sa o vad in Madrid, cu mai multi ani in urma.

Nu am vazut The human body insa banuiesc ca, fiind vorba despre aceleasi principii, si expozitia de la Antipa este  instructiva si interesanta precum varianta princeps. Ma bucur de faptul ca de la deschidere pana acum a avut succes si cred ca este un peregrinaj interesant pentru indivizi de toate varstele, inclusiv pentru copii.

Pentru foarte multi dintre oameni, corpul uman si modul in care acesta functioneaza raman un mister. Expozitia reprezinta o sansa de a fi initiati in structura organismului nostru intr-un mod deopotriva didactic si estetic. Copiii care inteleg aceste lucruri pot procesa altfel materia de la orele de biologie, infomatiile legate de educatia sexuala precum si pe cele nutrititionale sau legate de educatia fizica. Asa cum am mai spus si cu alte ocazii, un astfel de set de cunostiinte este obligatoriu pentru un copil care creste in societatea actuala si care se confrunta cu noile provocari.

In plus, este o dovada de bun simt si inteligenta sa fim preocupati sa intelegem cine suntem. De-a lungul timpului cunoasterea omului a reprezentat deopotriva tentatie, interes si tabu. Epocile au oferit deschidere catre spirit intai (in antichitate), apoi catre corp (circulatia sangelui a fost descrisa corect de-abia in 1628), apoi pentru ambele pentru ca astazi sa ignoram frecvent ceea ce depaseste orizontul taskurilor noastre zilnice. Poate ca o vizita la Antipa in aceste zile este o poarta deschisa spre mai multa lumina.

Mentionez ca aceasta postare nu face parte din niciun fel de campanie :) ci este doar o invitatie personala la deschiderea spiritului... Fotografiile sunt luate din kitul de presa de pe siteul Body worlds. Va astept cu comentarii si impresii...

Comentarii

  1. Am fost la expozitia asta in Olanda, si, desi aveam o strangere de inima (ma gandeam ca o sa fie poate putin prea mult chiar si pentru mine), pot spune ca a fost absolut fascinant! Am plecat de acolo cu ochii mariti si multe intrebari alergand prin minte :) Merita cu siguranta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult ca mai avem o recomandare si de pe alte taramuri... Sunt curioasa daca a vazut-o vreun copil de 10-12 ani sa ne spuna ce parere a avut pentru ca Ministerul Educatiei a interzis in Saptamana Altfel vizitele la Muzeul Antipa. Poate ca au dreptate si e genul de decizie care trebuie lasata pe seama parintilor, totusi mi se pare ca arata frumos...

      Ștergere
  2. Trebuie sa ai multa incredere in Dumnezeu ca sa stai fata in fata cu efemeritatea fiintei umane fara sa te apuce angoasa. De asta cred ca romanii sunt chiar incantati sa vada nimicnicia omului in fata maretiei lui Hristos, prin intermediul acestei expozitii. In Romania aceasta expozitie este in acelasi plan cu venirea Cirque du Soleil din toamna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce sa spun, Ioana. Nu numai romanii sunt incantati, multe grupuri din alte tari au reactionat pozitiv. Cred ca e o poveste personala apelul la Dumnezeu, unii simt ca au nevoie de incredere in el altii nu sau nu in mod special ca sa viziteze expozitia. Exponatele sunt frumoase (bine si elegant prelucrate) asa ca mai bine ne imaginam ca aratam astfel dupa moarte decat rosi de viermi, nu? :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu