Fructe si copii sanatosi

Fotografie de aici
Pe fluxul de stiri de la Comisia Europeana, am aflat ieri ca, pentru 2013, Comisia a impartit 88 milioane de euro destinate distribuirii regulate de fructe si legume pentru copiii din scoli intr-un program numit "Schema de distribuire a fructelor in scoli"

Din aceasta suma, Romania beneficiaza de 4,9 milioane de euro ceea ce nu este enorm dat fiind ca in tara noastra, dupa niste date wikipedia mai vechi (2004), exista 650.000 de copii la gradinita si 3,11 milioane de copii in invatamantul primar si secundar. Daca ar fi ca banii sa fie destinati tuturor atunci probabil ca ar insemna cam 1,2 euro/copil pt un an intreg. Nu e enorm... Totusi un kilogram de mere costa 1,5-1,8 lei... deci poti sa cumperi cam 3 kg/copil. Si asta la pretul de piata, nu la pret de vanzare en-gros

Daca restrangem un pic aria, nu stiu cat e de corect, spre exemplu excluzand copiii de liceu care si-au format unele patternuri alimentare si care se apropie de finalul dezvoltarii somatice precum si gradinitele particulare la care parintii platesc o taxa ce include alimentatia sanatoasa, s-ar putea sa obtinem cam 2- 3 euro de copil ceea ce inseamna 9 kg de mere pe an, aproape 1 mar/saptamana.

Spun asta pentru ca ma astept sa vad un buget de genul:
- studiu de fezabilitate: 300.000 euro
- transportor: 500.000 euro
- manopere: 500.000 euro
- consultanta 100.000 euro
- dotare 500.000 euro
- cheltuieli administrative (regie) 30%: 1,5 milioane de euro
- fructe si legume: ce a mai ramas adica 1,5 milioane euro cu mere la 4 lei/kg cumparate de la ferma vreunui senator, majoritatea stricate.

Programul acesta s-a desfasurat si in anii trecuti. Pentru anul scolar 2012-2013 Romania a beneficiat de o suma mai mare, aproape 10 milioane de euro la care s-a adaugat o participare proprie de aproximativ 2 milioane de euro. Potrivit unor estimari din presa, aproape 4 milioane de copii au beneficiat de fructe in ultimii ani. In realitate, sunt curioasa sa vad exact cifrele si modul de cheltuire a banilor. Am vazut ceva emisiuni cu copii care isi recuperau marul din cos dar care este lista scolilor care au beneficiat? Promit sa ma documentez si sa revin. Programul se deruleaza, din cate am vazut, undeva la confluenta dintre Ministerele Educatiei, Sanatatii si Agriculturii.

Stiu ca Adi Hadean viza inca de mai demult un program de alimentatie sanatoasa in gradinite si scoli, chiar l-am votat pe blogul lui Chinezu dar a castigat programul contracandidat. Mai stiu ca exista o groaza de bloguri de mamici. Banuiesc ca exista o serie intreaga de ONG-uri active pe partea de educatie. Ce ar fi daca acest program (altfel minor ca buget) ar avea parte de mediatizare, de campanii de social media, de ONG-uri active si s-ar desfasura de la cap la coada in vazul nostru, al tuturor? Poate chiar am aduce un pic de initiativa privata dispusa sa sprijine un program inteligent? Poate sunt idealista dar m-a inspirat tare mult conferinta lui Jamie in urma Revolutiei alimentare din scolile din SUA. Va las sa o urmariti si, daca va place ideea, va rog sa nu ezitati sa o sprijiniti aici, pe blogul vostru, pe Facebook sau oriunde vi se pare util. Multumesc!


Comentarii

  1. Este laudabila aceasta munca de popularizare pe care o duce Jamie, dar pentru a reduce obezitatea nu este suficient sa renuntam doar la mancarea de tip fast-food.

    Pericolul il reprezinta volumul prea mare de carbohidrati pe care il consumam din alimente precum painea, orezul, cartofii prajiti, etc. V. dietele paleo: http://en.wikipedia.org/wiki/Paleolithic_diet

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca, daca urmaresti documentarul pana la final, el sustine ideea de mancat sanatos, nu doar condamna fast foodul. Ceea ce inseamna o proportie corecta intre diferitele alimente si in cantitati adaptate organismului.

      Asta inseamna multe legume si fructe la baza alimentatiei, mai putina carne, grasimi si cereale, cat mai putin zahar, deloc aditivi. Daca te uiti la partea despre mancarea in scoli, explica exact ca de fapt cartofii prajiti nu sunt chiar legume :) si ii invata pe copii ce este broccoli. In plus, laptele trebuie dat pasteurizat dar nature, nu cu zahar si arome etc.

      Cum arata farfuria corecta aici:
      http://joculorb.blogspot.ro/2011/09/mananc-sanatos.html

      Ștergere

Trimiteți un comentariu