Why don't you get a job?

Va mai amintiti poate melodia Offsprings si refrenul "So why don't you get a job?"... In anii lansarii ei mi se parea ca obtinerea unui loc de munca e o chestiune strans legata de vointa.

Se pare ca pentru tinerii de 30 de ani din Uniunea Europeana este din ce in ce mai putin o problema de vointa. Asa cum semnala in luna februarie un articol din Le monde, configuratia se schimba. Din cauza divorturilor frecvente cu partajul consecutiv al averii si din cauza ratelor crescute de somaj din tarile UE, tinerii de 30 de ani ajung sa traiasca din ce in ce mai putin in cuplu si ajung din ce in ce mai des sa locuiasca impreuna cu parintii.

Eurostat a publicat la 1 martie mai multe cifre in acest sens. Somajul a ajuns la 11,9% in zona euro iar numarul somerilor este in crestere fata de luna decembrie 2012. In UE, numarul somerilor a crescut cu 222 000 persoane in timp ce numarul somerilor tineri a crescut cu 264 000. Cu alte cuvinte somerii sunt recrutati preferential din randul tinerilor, situatie reflectata clar de cifrele din Grecia si Spania. In Grecia 59,4% din tineri sunt someri in timp ce in Spania 'doar' 55,5% dintre ei.

Aproape un sfert dintre tinerii intre 30-45 de ani locuiesc cu parintii. La varsta la care, intr-un model traditional, individul ajungea la un maxim al activitatii si al realizarii, astazi traieste in casa 'parinteasca' fara partener de viata, fara slujba si, evident, fara copii.

Vi l-ati putea imagina pe Mark Zuckenberg traind cu parintii? Sau pe Brad Pitt acum 10 ani? Sau pe Victor Ponta? Sau pe David Foenkinos? Sau pe Sheryl Sandberg? Sau pe Boureanu?

Varstnicii sunt responsabilizati din ce in ce mai mult si social, si financiar. Tinerii sunt tinuti din ce in ce mai mult dincolo de frontiera care defineste cu adevarat inceputul vietii.

Ca urmare a situatiei din ce in ce mai alarmante, Comisia Europeana a lansat astazi Coalitia pentru Locuri de Munca digitale deoarece se asteapta ca pana in 2015 sa se creeze 900 000 de posturi vacante in tehnologii de informatie si comunicare. E un demers care nu va insanatosi brusc economia suferinda a tarilor din UE dar care poate oferi o sansa celor care asteapta de aproape un deceniu la poarta de intrare in viata adulta.

Platforma va contine oferte de angajate, de internship, de training, cursuri universitare online, stiri de la companiile technologice, guverne si parteneri sociali.

Demersul este cumva conex altor proiecte precum Rethinking Education, Academy Cube, EU skills panorama sau Planului de Actiune Antreprenoriala 2020.

Si-acum sa fredonam "so why don't you get a job?" :) Alte motive intr-un episod viitor


Comentarii