Ziua iei romanesti

Am din iunie anul trecut un draft despre expozitia Centrului Pompidou din Paris "Matisse - paires et series"... Cred ca e intrucatva anacronic acum asa ca il voi sterge... Totusi merita sa va spun ca Matisse lucra mereu in paralel la cate 2-3 variante ale aceluiasi tablou. In jurul acestei idei a fost centrata expozitia si, printre altele, am constatat cu surpriza cate variante exista pentru celebra ie romaneasca "La blouse roumaine", care face parte si din colectia permanenta a Centrului Pompidou. Se pare ca pictorul era prieten cu Theodor Pallady si poate ca astfel a intalnit mai multe personaje feminine cu origini romanesti. Speculatiile spun ca modelul ar putea fi una dintre urmatoarele doamne: Elena Vacarescu, Ana de Noailles, Martha Bibescu sau Elvire Popesco.

Stiti desigur ca mai multi creatori s-au inspirat din ia romaneasca poate si ca urmare a influentei tabloului lui Matisse. Dintre ei, as alege casa Yves Saint Laurent si creatorul Tom Ford care au apelat mai pregnant la aceasta sursa de inspiratie. O selectie decenta de imagini aici.

Exista un grup pe Facebook intitulat chiar asa "La blouse roumaine". Ideea mi se pare frumoasa, poti sa faci un lobby extraordinar unui obiect atat de delicat si atent lucrat. Imi pare insa rau sa constat uneori accente extrem-nationaliste in discursul de pe grup...desi ideile sunt alteori haioase: ex. poze din toata lumea cu romance imbracate in ii, poze cu regina Maria imbracata in ie, modele specifice diverselor regiuni etc.

Asa am aflat ca de Sanziene, pe 24 iunie, este Ziua Iei. Intre timp, revista The One face o alta campanie: Iac-asa e IA mea! prin care le propune tuturor doamnelor si domnisoarelor sa poarte o ie pe data de 17 mai. Adica vineri. Ceea ce eu chiar voi face... si, daca imi place, repet experienta pe 24 pentru ca nu inteleg foarte bine de ce ziua aleasa de publicatie este diferita de ziua de Sanziene.

Din pacate nu am cu mine o ie buciumaneasca, zona de unde provine bunica mea materna, cea care ma ruga frecvent sa port ia specifica, o combinatie tare rafinata de broderie neagra pe borangic alb (cam ca in foto, desi acesta pare un model mai putin pretios). Evident, la 13 ani mi se parea mai cool sa port tricouri Adidas :) Iata ca macar ceva am invatat cu varsta :) Ne vedem in ii pe 17 mai! 





Comentarii

  1. cam asa arata ia din Bucium daca nu ma insel...

    https://picasaweb.google.com/118102498441868489589/FataDeAurar?authkey=Gv1sRgCLbj1s3ovfCc4QE#5904658740333056930

    RăspundețiȘtergere
  2. hahaha, ce surpriza placuta :)))
    exact asa.
    O sa o si postez.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu