Medici, greva, solidaritate, stalinism

Cand am citit prima oara titlul unui articol distribuit pe Facebook, am crezut ca este din Times New Roman, stiti, e-publicatia aceea umoristica romaneasca: "Medicii din toată ţara intră în grevă. Eugen Nicolăescu: „Sunt surprins!” "

Acum, nu pot sa jur ca domnul ministru a reactionat chiar asa, am senzatia ca acest 'sunt surprins' este un pic extras din context. Dar despre alte detalii as vrea sa va vorbesc in continuare.

Dincolo de absurdul surprizei intr-o criza a sanatatii notorie de mult timp, ma deranjeaza mai tare tupeul clientelismului politic care pare sa strige in gura mare ca nu are margini.

Un domn manager de spital (nu conteaza cine, sunt citati vreo trei care exprima in mare aceeasi idee) isi da cu parerea:
"De o grevă spontană a medicilor în România nu am auzit până acum. (...) Nici poveste. Aici nu se întâmplă absolut nimic. Toată lumea îşi vede de treabă" (sublinierile mele)

Sa va traduc:
medicii astia romani sunt atat de prosti incat vin ei singuri la spital si nu fac greva. Fie pentru ca le pasa de cele cateva zeci/sute de persoane care vor sta la coada la urgente maine si care vor trebui vazute de catre o echipa de garda cu resurse limitate, fie pentru ca ajung acasa atat de tarziu incat uita sa mai deschida presa ca sa afle ca maine e greva, fie pur si simplu pentru ca nu vor dori sa rateze o zi de mici 'atentii' fara de care nu si-ar mai putea plati chiria/rata luna asta. Este exact aceeasi atitutine stalinista care a impus sistemul recompensei provenite de la pacient, reformulata cateva decenii mai tarziu de catre un manager de spital. Btw, nu credeam sa pot face o fraza care sa includa si stalinist, si manager si care sa se refere la anul 2013...

Inteleg nevoia de a nu panica populatia, de a o asigura ca vor fi furnizate in continuare ingrijirile de sanatate. Dar nu inteleg ce cauta pozitia unor directori de spitale in paragraful 2 al unui articol despre greva medicilor. Reprezentantii medicilor sunt colegiile si, respectiv, acolo unde exista, sindicatele. Decidentii politici sunt ministerele/Parlamentul. Spitalele sunt pur si simplul furnizorul economic de servicii de sanatate, veriga economica ce angajeaza medici si primeste bani de la bugetul de stat+ decontari de la CNAS. In niciun caz managerul nu reprezinta pozitia medicilor iar opinia dumnealui personala nu ar trebui sa interfereze cu o miscare sindicala. De asemenea, nu exista un raport de subordonare a corpului medical in fata managerului, oricum nu de subordonare profesionala ci, eventual, administrativa.

Ar fi bine de stiut ca greva sau protestele medicilor se pot adresa si directorilor de spitale. Spre exemplu in situatia ipotetica in care am considera ca banii proveniti de la buget + CNAS sunt corecti dar nu sunt gestionati corect, medicul poate protesta impotriva gestionarii banilor de catre angajator daca el considera ca actiunile acestuia defavorizeaza pacientii si pun in pericol buna desfasurare a ingrijirilor de sanatate. Totul e ca protestul sa nu fie denigrator la adresa institutiei ci doar a administrarii ei.

Raed Arafat, medic inainte de a fi decident, spune "Vreau să subliniez că orice acţiune care va avea loc nu trebuie să se răsfrângă asupra pacienţilor”. Diferenta de nuanta este evidenta. In timp ce managerii se bat pe rand cu pumnul in piept ca greva, daca exista, nu va avea loc in institutia lor (?), Raed Arafat face apel doar ca efectele ei sa fie indreptate impotriva decidentilor, nu impotriva pacientilor.

Exact asta ar fi lectia de solidaritate pe care medicii din Romania ar trebui sa o dea in sfarsit. Suntem solidari unii cu altii, nu ne lasam intimidati nici de tentativele de autoritarism, nici de servilismul politic si, in contextul in care serviciul de garda va fi asigurat, tot ceea ce inseamna medicina programata/cronica va ingheta pana la rezolvarea crizei sau inceperea negocierilor... Mi-e teama ca nu se va intampla nici de aceasta data insa mi-ar placea ca mesajul sa treaca mai departe.







Comentarii