Fighting cancer by all means ... and media

Statisticile arata ca numarul anual de cazuri de cancer se va dubla in urmatorii 25 de ani iar pana in 2030 se va ajunge deja  la 22 milioane de cazuri/an. Nu as vrea sa ii speriu pe cei care citesc aceste randuri, mai ales pe cei care nu lucreaza in domeniul sanatatii, dar as vrea sa se inteleaga ce problema importanta de sanatate reprezinta aceasta maladie. Cu toate ca incidenta este in crestere, totusi decesele cauzate de boala sunt mai putine datorita tratamentelor mai performante la care avem acces astazi.

Asociatiile spun, nu fara a avea intru catva dreptate, ca impactul este poate mai important decat cel al epidemiei de SIDA din anii '80. 

Impactul este important inclusiv la nivel economic. Aproximativ 900 miliarde de euro din economia mondiala a lumii (1,5% din PIB-ul global) sunt cheltuite anual pe aceasta boala.

O buna parte din cazurile de cancer se datoreaza fumatului. In 1965, neoplaziile cauzate de fumat faceau mai multe victime decat toate celelalte cancere impreuna. Odata cu politicile de sanatate si cu noile reglementari destul de stricte, proportia cazurilor legate de fumat s-a mai redus iar inversarea ei s-a produs candva la nivelul anilor 90. Cu toate acestia, aproximativ 30 milioane de oameni se apuca de fumat actual ceea ce face ca aproximativ un milion de oameni sa moara numai in India, spre exemplu, din aceasta cauza.

Situatia e mai interesanta. Din momentul acelorasi ani 90 de cand proportia de fumatori s-a redus dramatic, si mortalitea legata de cancer a scazut la jumatate fata de anii 60.

Pana acum s-a considerat ca taxarea fumatorilor reprezinta una dintre cele mai bune solutii. Se pare ca s-a ajuns deja la un fel de prag sub care, chiar cu adaugarea unor taxe suplimentare, nu se poate trece. In schimb decidentii au prevazut taxe mai mari pentru producatori care sa face investitiile in tutun mai putin interesante.

Alti factori ce pot fi preveniti au legatura cu dieta si cu exercitiul fizic si am senzatia ca la nivel european am pierdut in ultimul timp mult din ceea ce ne-au adus bun traditia si cultura culinara.

Inutil sa mai adaug ca in ceea ce priveste ingrijirile exista inca discrepante la nivel european care au legatura inclusiv cu finantarea. Se cauta strategii si pentru asta dar raspunsul nu este inca evident.

Cred ca lupta cu cancerul e un fel de efort de echipa iar echipa nu e formata exclusiv din profesionisti din sanatate +/- politicieni. E mult loc pentru leaderii de opinie din viata sociala, pentru pacienti, pentru ONG-uri etc. In mod special, pentru leaderii de opinie (traduceti prin vedete, personalitati culturale, bloggeri, jurnalisti s.a.m.d), am simtit ca e de multe ori nevoie sa se informeze inainte de a incepe sa vorbeasca si probabil ca un consilier avizat ar fi de cele mai multe ori binevenit.

And therefore we can all fight cancer by all means and media!

Comentarii