WORLD CANCER DAY 2014

4 februarie este an de an World Cancer Day ca urmare a unei initiative a WHO (Organizatia Mondiala a Sanatatii).

Daca inca mai exista cineva care se intreaba de ce am avea nevoie de o zi de lupta contra cancerului (da, aici sunt de acord ca fiecare zi ar trebui sa se inscrie in acest demers), raspunsurile pot fi matematice: in fiecare an apar 14 milioane de cazuri noi de cancer iar mortalitatea cauzata de acest tip de boli este de aproape 7-8 milioane de persoane anual.  Astazi stim din ce in ce mai multe despre cancer chiar daca nu stim "totul" si exista cancere pe care le putem vindeca. Avem la dispozitie scheme de tratament din ce in ce mai standardizate iar unele dintre ele se inscriu in ceea ce se numeste modern "terapii tintite". Tot astazi declaram clar ca bolile neoplazice sunt maladii genetice pentru ca stim ca fiecare forma de cancer este asociata in mod constant cu cel putin o mutatie genetica.

Daca tot mai exista cineva care se intreaba ce si de ce sarbatorim astazi, raspunsul poate fi si emotional. Cunosc putine boli cu o incarcatura afectiva atat de puternica, cu o asemenea desfasurare de emotii atat din partea pacientului cat si a familiei acestuia. Boala neoplazica presupune confruntarea cu perspectiva mortii, presupune suferinta, negare, negociere si in cele din urma acceptare. iar atunci cand sau daca lucrurile ajung la capat de drum, poate insemna mult regret.

World Cancer Day este dedicata in acest an demontarii miturilor. Mitul pe care as vrea sa il demontez este cel al neputintei. Nu suntem lipsiti de mijloace in aceasta lupta si putem sa aducem fiecare o contributie.

Cum?

Pentru sanatatea proprie:

OMS recomanda in World Cancer Report 2008 urmatoarele
  1. Nu fuma. Daca fumezi, incearca sa te lasi. Daca nu poti, nu fuma in prezenta nefumatorilor.
  2. Evita obezitatea.
  3. Fa o forma de exercitiu fizic in fiecare zi.
  4. Mananca multe legume si fructe in fiecare zi. Cel putin cinci portii. Evita prea multa mancare de origine animala si prea multe grasimi.
  5. Daca bei alcool, limiteaza-ti consumul la doua unitati pe zi, daca esti barbat si, respectiv, o unitate pe zi daca esti femeie.
  6. Evita expunerea excesiva la soare.
  7. Aplica strict reglementarile legate de expunerea ocupationala sau de mediu la agenti cancerigeni.
  8. Daca esti femeie, de la 25 de ani trebuie sa participi la screeningul cervical, facand anual un frotiu Babes-Papanicolau.
  9. Daca esti femeie si ai peste 50 de ani atunci trebuie sa participi la programul de screening mamar facand dupa protocol examene imagistice (mamografie, ecografie)
  10. Barbatii si femeile de peste 50 de ani trebuie sa participe in programe de screening colorectal.
  11. Vaccineaza-te impotriva hepatitei B.


Pentru politicile de sanatate:

Daca esti alegator, voteaza gandindu-te si la reformele din sanatate. Fa presiune asupra decidentilor prin intermediul organizatiilor non-guvernamentale sau guvernamentale sa adopte masuri care sa te protejeze pe tine si pe familia ta si care sa iti asigure accesul la ingrijiri bune de sanatate. Daca te simti cetatean, redirectioneaza cei 2% unei organizatii care ajuta la ingrijirile de sanatate contra cancerului sau care ajuta la formarea unor viitori specialisti.

Pentru cercetare:

Daca esti medic, biolog, cercetator nu ezita sa participi la programe destinate descifrarii acestor maladii.

Pentru medicina:

Daca esti medic, continua sa te informezi ca sa fii sigur ca aplici pacientilor tai cele mai noi si mai bine dovedite tratamente impotriva cancerului.

Jocul Orb este un spatiu smoke free in care vorbim despre viata, emotii, arta, societate dar si despre alimentatia sanatoasa, tonusul mental ideal, miscare si preventie. Pentru ca aici stim cat conteaza...

Acestea fiind spuse, nu uitati ca este nu numai dreptul ci si obligatia noastra morala sa fim informati.Iata inca un mit demontat inainte sa vina miezul noptii si sa treaca World Cancer Day.

Comentarii