Am avut o saptamana grea si plina, de genul acela pe care il vedeti in filme. Si la capatul ei nu pot sa nu ma gandesc ca echipa este o chestie extraordinara...
Cand spun "echipa", ma refer bineinteles la ambele sensuri ale axei... Pana vine momentul in care te afli in varful piramidei (si oare exista un varf definitiv al piramidei?), echipa merge in general in toate directiile: spre cei care te coordoneaza, spre cei pe care ii coordonezi dar si pe orizontala, spre cei cu care colaborezi.
Am fost suficient de norocoasa sa simt de multe ori solidaritatea diferitelor tipuri de personal in jurul meu cand faceam anumite tipuri de interventii (mai rare, mai grele etc). Pot sa spun ca si cu rezidentii poate exista sau nu un feeling special: unii sunt acolo cu totul, dand tot ce pot sa iasa bine, altii sunt acolo cu functia, adica isi fac treaba cat sa nu se poata spune ca nu si-o fac. Stim cu totii teoria: ca in plaga nu trebuie sa fii dependent de cine este ajutorul, trebuie sa stii sa coordonezi pe oricine si, cu toate acestea, exista bineinteles o alta cinetica alaturi de un ajutor dedicat. Si-apoi mi s-a intamplat, si nu doar o data, ca la capatul unei interventii de 10-12 ore, asistentii sa scoata pachetul lor de biscuiti din dulap ca sa ne hraneasca la ora la care toate cafenelele si chioscurile din spital sunt inchise.
Calitatea echipei chirurgicale face obiectul catorva articole si editoriale. Acum mai multi ani, am incercat eu insami sa cuantific rolul performantei ajutorului in chirurgia robotica. Alti autori au analizat la scara larga organizarea si functionarea echipelor chirurgicale "Team structure enables individual team members to understand and appreciate their own functional roles and those of others. Explicit or anticipated team structure can serve to formalise behaviour, task allocation, roles, responsibility and authority. It therefore follows that team structure will vary according to the functional demands of the team, its tasks and objectives.Ambiguity of team structure can lead to disagreement in teams on authority, task allocation, roles and responsibilities; this compromises team performance." (Healey et al, 2006). Exista de asemenea studii asupra eficientei comunicarii intre membrii echipei. Se pare ca un procentaj foarte important dintre erorile din sala (in jur de 40%) pot fi imputabile unei comunicari defectuoase. Mai multi autori s-au dedicat recent implementarii unor programe de comunicare in interiorul echipelor (Beaman et al, 2011).
Dar nu vreau sa va fac o recenzie completa a literaturii. Pentru ca indiferent de cat de bine ai urma algoritmii de comunicare, ceea ce nu se rosteste e la fel de important. Incurajarile din priviri, senzatia ca nu esti singur, bataia pe umar sau, dimpotriva, rezervele, raceala, indiferenta. Si-apoi rolul terapeutic al unui simplu "esti ok?" care picura incet peste reflexele tale alterate de noaptea nedormita eventual urmat de constatarea ca ai procedat cum trebuie.
O echipa buna este nepretuita la fel ca o casatorie buna. Nu radeti: doua jumatati ale vietii complementare dar, intr-un fel, egal dependente de partenerii de calatorie.
Maine e luni si va intoarceti la locul de munca. Faceti-o cu un gand bun fata de cei alaturi de care munciti.
Comentarii
Trimiteți un comentariu