Traieste si mergi mai departe


...este noul roman al prozatorului Constantin Stan, o carte ce nu prea poate lasa cititorul indiferent.

Un roman scurt, patrunzator, ce impleteste calatoria transatlantica a unui jurnalist in America de Sud, la bordul navei Breaza, cu amintirile sale asupra iubirii cu Maya, o iubire cadavru pe care jurnalistul nu a putut inca sa o incinereze. Prezentul de pe coasta Braziliei, gustul calatoriei transatlantice si iubirea portuara cu o prostituata adevarata, Silvana, sunt strapunse din cand in cand de amintiri ale prezentei Mayei (nume ales probabil pentru simbolul sau hindu, iluzia, aici iluzia unei iubiri). In plus "Nava Breaza este o insulă românească în derivă. Aşa cum în derivă sunt şi sufletele mai tuturor celor care o populează şi o fac să răzbească peste crestele valurilor."(Stefan Dimitriu). Iar jurnalistul nu apartine nici navei, nici lumii terestre, pe continentul sud-american, desi si una si cealalta il accepta.

Poate ca ranile nu sunt niciodata deplin vindecate, poate ca de cadavrul unei iubiri nu se poate scapa nicicand dar cu siguranta mirosul cadavrului in descompunere se estompeaza, pe masura ce ramane doar scheletul, aseptic si cu rol de etambou al unui roman.

In finalul romanului, realizezi, ca si in viata, ca tot ce poti face este sa traiesti si sa mergi mai departe...O descoperire apasatoare aici si nu mai putin obsedanta. Traieste, traieste, traieste, mergi mai departe.

Comentarii