950 km si 1000 de ganduri


Saptamana asta, am mers cu masina Bucuresti-Cluj-Bucuresti, prilej de ganduri multe si muzica buna. Nu putine dintre ganduri s-au indreptat catre blogul acesta.

In primul rand, vreau sa spun ca cititorii lor sunt si cititorii nostri, asta pentru ca textul In afara globului de sticla a ajuns in Dilema Veche. Pe pagina 2, e adevarat... dar tot e semn bun

Pe de alta parte, pentru prima data zilele astea am avut sentimentul acut ca mai poate aparea o schimbare. Stiu ca e aiurea sa spun asta acum cand singura schimbare certa e ca ni se va scadea 25% din salariu, cand bursa din NY sufera si cand Grecia declara falimentul. Dar senzatia asta naiva ca a mai ramas ceva de facut n-am mai avut-o de ani multi. Am vorbit la Cluj despre cum as vrea sa schimb rezidentiatul, despre ce e gresit si ce e de facut, despre ce e inechitabil si ce e insuficient si am avut senzatia ciudata ca am fost inteleasa. Si nu ma asteptam. Am avut si senzatia ca mai exista cativa oameni care gandesc la fel. Nici la asta nu ma asteptam. Mintea mea amortita pana nu demult parca ar fi vrut sa se trezeasca, sa faca din nou ceva.

Am un mic demon de voluntariat social care nu-mi da pace. Care tresalta de bucurie cand vede initiative precum Tara lui Andrei sau Premiile in educatie. Care vrea schimbare in bine dar nu, asa, moca ci sa puna umarul.

Sunt hei-rupista. Ca sa dau cu batu-n balta o sa spun ca probabil ca mi se trage de cand am fost numita Comandant de detasament in clasa a IIa si faceam ordine in clasa, cu aceeasi colegi cu care ma intalneam dupa-amiaza la joaca de-a zeii si zeitele (eh, da, citisem cu totii Legendele Olimpului ale lui Alexandru Mitru si era o scoala din Berceni). Sau mi se trage de cand, printr-a IV-a, am facut revista scolii - se numea Prietenia/ La amistad si era bilingva (ajunsesem la scoala de spaniola). De mica nu mi-a dat pace microbul si acum, ca-s mai mare, mi-am luat o groaza de bile negre pe tema asta.

Si pana acum sunt mandra de copilul meu SSCR pe care l-am ingrijit in primii lui 2 anisori dupa care l-am trimis pe la altii, mai dinamici si mai proaspeti la minte decat mine, care acum l-au facut partas important la Congresul National de Chirurgie. Si s-a facut mare, frumos si destept si, cu toate astea, nu uita din cand in cand sa-si aduca aminte de mine.

Ma uit la textul asta si-mi pare destul de personal. Dar il voi posta pentru ca, in definitiv, asa a fost saptamana asta: entuziasta.

Si ca sa le dau si bucurestenilor un motiv, iata, se poate vorbi despre Bucuresti pe site-ul NY Times de bine. La sectiunea Travel. Enjoy!

Comentarii

  1. As fi curios si eu cine au fost cei care te-au asucltat si te-au inteles in ceea ce priveste rezidentiatul.
    Serios, ceva trebuie facut nu doar in chirugia voastra, ca de fapt e a noastra...
    Dar cum sa schimbi dinozaurii in gandirea lor obtuza?
    Sorin

    RăspundețiȘtergere
  2. Am vrut sa vin si eu joi dimineata ... dar ma incercau atatea sentimente negative, care au inabusit in mine puterea, elenaul de a vorbi si a incerca sa schimbam ceva, simteam o scarab, simteam ca vreau sa raman cu amintirea a catorva zile frumoase petrecute langa colegi, departe de biroul plin de foi printate din Harrison si alte carti, departe de teancul de grille si de zecile de pixuri colorate ...
    Acum 6 ani eram cat se poate de incantata de drumul pe care pasesc, atatea vise, atatea sperante... atata convingere ca am ales drumul care sa imi aduca cele mai multe satisfactii... inca sunt de parere ca felului meu de a fi nu i s-ar fi potrivit o alta ... "bratara de aur" dar... unul dintre gandurile mele de la Cj la Buc ... au fost... acum... 750ron?!?!
    Imi plac oamenii de aici, ii iubesc pe majoritatea, imi sunt dragi si ma bucur ca exista in viata mea si pers care nu ma plac, imi place sa daruiesc tot ce am mai frumos si mai bun, aici, celor dragi... dar... pe orice hartie si cu orice creion, stilou sau pix ai face calculele este spre imposibil sa te descurci sa traiesti... Este imposibil sa nu te scufunzi in amaraciuni cand auzi cum domnii care au facut cateva luni scoala de sofat intr-o dimineata nu vor sa mai conduca autobuzele… pentru ca au salariu dublu ca al meu peste cateva luni… Desi e greu… n-am sa gandesc egoist… am sa gandesc problema asta… nu prin prisma noastra… suntem tineri, avem curaj, avem ambitii, avem putere… si multi… au puterea sa se rupa de tot de sistemul medical Ro… pleaca… problema este ce vor face cei ce vor ramane in cativa ani… vor fi putini… tot mai putini… cu un volum de lucru tot mai mare… cu un gust tot mai amar….
    As vrea sa spun… de ce nu face nimeni ceva?!?! si nu se gandeste la sistemul asta, la noi cei rezidenti sau aproape rezidenti?!?! … sistemul nostru medical este atat de batran si bolnav incat ma tem ca in curand va murii… Si… incep si ma cert ca nu am venit si eu joi dimineata… Felicitari, multumiri Olivia!! … N-am sa fiu printre cei care vor pleca… felul meu de a fi s-ar sufoca acolo (oriunde ar insemna acolo) deci sper sa fim cat mai multi cei care sa vorbim si sa incercam sa luptam pentru ceea meritam de fapt!

    Andra Catalina

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Sorin:

    pai nu foarte multi :)vreo 3-4 profi, cativa rezidenti si cativa studenti. Dar am avut senzatia ca unii aveau aceeasi parere. Tot e ceva. Si-apoi nu cred ca poti sa schimbi dinozaurii, poti doar sa te infratesti cu cei care cat de cat iti seamana si sa creati un grup de presiune/ lobby.

    @Andra

    Multe frustrari se acumuleaza de-a lungul timpului in profesia asta. Si mult ne mai blazam...Dar pe de alta parte nu vad de ce ar veni cineva la noi ca din inima lui mare sa ne dea ceva. Ca sa obtii ceva trebuie sa-ti ceri drepturile si sa dovedesti ca ti-ai indeplinit obligatiile. Ori asta trebuie sa faca o asociatie/ un sindicat/ un grup reprezentativ.

    RăspundețiȘtergere
  4. http://smartwoman.hotnews.ro/decizia-viitorului-medic-the-fight-or-the-flight.html#more-5358

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamne, cum de-ți mai găsești resurse, fată frumoasă?! De fapt, Omule frumos...
    E minunată atitudinea ta. Cineva trebuie să mai creadă atunci când toți ceilalți au incetat să mai spere.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu