Intrebari despre intelegere


In mod evident, intelegerea celuilalt este una dintre conditiile esentiale pentru bunul mers al relatiilor interumane (nu ma refer numai la cuplu). Este greu de crezut ca o relatie apropiata poate functiona in afara intelegerii celuilalt, cel putin nu atunci cand nevoile partenerilor de relatie sunt situate mai sus decat nevoile de baza.

Totusi este straniu ca putem intelege (sau asa credem) lucruri pe care nu le aprobam. Si nu de putineori mi s-a intamplat sa inteleg comportamentul pe care-l socoteam inadecvat al unei alte persoane. Pot sa ... sesizez ca uneori singuratatea, frustrarea, ambitia, oboseala, stressul genereaza reactii pe care nu le consider adecvate. Pot sa inteleg care este angrenajul care a dus la o astfel de decizie/un astfel de comportament. Pot sa inteleg care sunt motivatiile si resorturile interioare pentru care cineva ar face un anumit lucru si identific masura in care aceasta cale il/o avantajeaza. Dar am mereu impresia ca ar persoana ar fi trebuit sa aprofundeze problema, sa vada si aspectele pe care le-a lasat in umbra. Deci pana unde putem merge cu intelegerea? daca intelegem de ce un anumit fenomen se intampla, inseamna ca il acceptam sau ca trebuie sa-l acceptam?

Sigur, am putea propune un filtru moral sau etic pentru acceptare. Dar daca nu putem identifica un astfel de filtru? Si daca reactia celuilalt ne face rau, cu toate ca o intelegem si ca nu este imorala/neetica? cum judecam?
ps.imagine de pe www.rehab4life.co.uk

Comentarii

  1. Poate ca intrebarea ta este retorica... si poate nu exista o reteta de comportament. Felul de a reactiona al celorlati, intr-o anumita situatie particulara sau in general, cu siguranta poate sa ne faca rau. Dar de regula, pentru o persoana relativ echilibrata si matura, e mult mai usor sa se detaseze cand nu e vorba de cineva apropiat sau foarte apropiat. Problema se pune cu adevarat atunci cand cel care te lezeaza face parte din familia ta, este prietenul tau cel mai bun, partenerul tau... Aici nu exista limita predefinita de acceptare. Poti face doua lucruri: intr-un final sa descuti deschis problema si sa astepti, sa urmaresti daca ceea ce percepi tu ca fiind comportament negativ devine un pattern cu timpul. And in the end it's only about how much you can take...

    RăspundețiȘtergere
  2. E usor sa te detasezi cand nu e cineva apropiat dar pentru o relatie "intermediara" lucrurile stau si mai ciudat pentru ca gesturi "mari" nu-si au locul iar discutiile au un grad de intimitate bine cantarit. Alternativele sunt limitate...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu