Solidao



E clar ca sunt intr-o pasa muzicala. Dar ce fundal mai potrivit decat fado-ul ca sa vorbesti despre singuratate?

Tema asta s-a legat de mine insidios pentru ca am observat ca singuratatea a inceput sa se contureze ca o plaga a marilor orase. De altfel cateodata este si numita the urban lifestyle syndrome.

Avem orase din ce in ce mai mari si oameni din ce in ce mai singuri. Cum de se intampla asta? Pentru ca nu ma gandesc deocamdata la copiii emo care au crescut interactionand pe mess si jucandu-se pe calculator, cu ganduri suicidare. Ma refer la adultii care atunci cand erau copii alergau pe asfalturile din spatele blocului sau pe pajistile din satul bunicilor cot la cot cu alti copii veseli asemeni lor. Iar acum in loc sa alerge unii cu altii, alearga separati, bezmetici, dezorientati. Cu tot mai putine casatorii si tot mai multe divorturi, cetatenii marilor orase se muta de colo-colo, cautand oportunitati profesionale. Pare firesc si face parte din libertate. O libertate care pe de o parte le ofera avantajul de a fi recunoscuti, pe de alta parte le ofera dezavantajul de a fi inconjurati de necunoscuti.

Este povestea lor, a celorlalti, dar devine incet-incet povestea fiecaruia dintre noi. M-am gandit la toate astea cand am aflat ultima solutie in materie de socializare. On va sortir! Site-uri care propun iesiri in grup. Membri ai unei comunitati virtuale care fac propuneri, necunoscuti de-ai lor care subscriu. Scapi de jenantele situatii ale unui date amoros cu un necunoscut, scapi de apasarea peretilor de apartament sau de institutie in care iti petreci singur sfarsiturile de saptamana. Faci ceva simpatic si care te reprezinta. M-a surprins pentru ca mi s-a parut o solutie foarte buna dar, in aceeasi masura, mi s-a parut atat de trist ca e nevoie acuta de ea.


Comentarii