Last night


Sunt o victima usoara pentru tot ceea ce e imagine, film, text care se suprapune peste temele mele de meditatie. Este cazul filmului Last night, regizor debutanta Massy Tadjedin, cu Keira Knightley, Sam Worthingtom, Gauillaume Canet si Eva Mendes in rolurile principale.

Filmul poate fi despre viata oricarui cuplu iar povestea cu siguranta nu este noua, nici in istoria hollywoodiana, nici in cinematografie in general. Totusi cheia filmului nu sta pur si simplu in poveste, ci in prospetimea cu care ea este redata.

Joanna si Michael Reed sunt doi soti, ea scriitoare si jurnalista freelance, el consilier de imobiliare. Filmul debuteaza cu drumul spre petrecerea data de unul dintre prietenii lui Michael, ocazie cu care se pot ghici primele detalii despre intimitatea cuplului: vechimea suficienta pentru ca cei doi parteneri sa-si cunoasca obiceiurile si sa-si permita ironii fata de partener, pentru ca evenimentele exterioare sa fie mai importante decat prezenta celuilalt, totusi afectiune suficienta pentru ca inainte de a intra la petrecere sa-si acorde un suras, un sarut si cateva cuvinte tandre reciproce.

In timpul petrecerii, Joanna sesizeaza freamatul neobisnui pe care Laura, o colega din compania sotului ei, atragatoare si usor provocatoare, il produce asupra acestuia. Odata ajunsi acasa, Michael este confruntat cu aceasta observatie si intr-un final recunoaste ca este posibil sa fie atras de colega sa dar ca nu s-a intamplat nimic ingrijorator pentru casnicie.
A doua zi Michael pleaca intr-un business trip impreuna cu Laura si cu bunul sau prieten Andy la Philadelphia, in timp ce Joanna ramane acasa pregatita sa avanseze cu proiectele scriitoricesti in aceste doua zile.

Intamplarea, care este si intriga filmului, face ca, in timp ce Michael trebuie sa-si controleze atractia fata de colega sa, Joanna sa-si intalneasca un fost iubit, pe Alex, pentru care sentimentele nu s-au estompat chiar de tot.

Chiar daca si pana aici scenele sunt bine jucate (in special de Keira Knightley, Sam Worthington mi se pare un actor cam plat pentru acest rol iar Eva Mendes o alegere deloc subtila) in asa fel incat intelegi intru totul micul acces de gelozie al sotiei, deloc intru totul gratuit, jocul cu sufletul spectatorului de-abia acum incepe si el este accentuat de chimia evidenta intre Keira Knightley si Guillaume Canet.

O serie intreaga de intrebari si dileme sunt de asteptat. Poti trai intr-un cuplu fericit si sa simti atractie fata de cineva nou? Poate fi dominata aceasta atractie, atunci cand o cunosti si stii cat de importanta iti este relatia de cuplu? E etic sa accepti invitatia la masa a unui fost iubit a carui amintire nu este total stearsa? Poti gasi puterea de a refuza atunci cand relatia ta de fond e un pic mai slaba? Ce inseamna infidelitate: gandul, atingerea de mana, sarutul sau actul consumat pana la final? Poti sa traiesti intr-o relatie fericita si sa recurgi uneori, ca un colac de salvare, la amintiri dintr-un trecut frumos ramas in imponderabilitate de teama de a nu-l distruge? Ce traduce acest colac de salvare despre relatia ta cotidiana? Poti sa alegi fara regrete, in special atunci cand alegi pentru o viata? Poti sa fii pur si tentat in acelasi timp? exista circumstante atenuante pentru tentatie?

Ma opresc aici. Sunt intrebari legitime pe care cred ca cei aflati in cupluri stabile au avut sau au acum ocazia sa si le puna. Filmul este deosebit de sensibil, de inteligent si de amuzant, in asa fel incat sa descopere resorturile interioare ale personajelor fara patetisme si treptat, cu rasturnari ale cursului povestii, nu atat spectaculoase cat neasteptate, care nu vor sa spuna decat ca nu exista alb si negru, ci nuante. La o adica, pot spune ca poate ca asta mi-a placut si aici: ca filmul nu judeca, nu da verdicte, se poate intampla oricum, si tentatia poate fi urmata sau oprita de catre oricare dintre partenerii unui cuplu, la granita unei secunde. Ce decide secunda pentru protagonistii filmului sper sa aveti placerea sa descoperiti singuri.

Un ultim gand: dupa un numar de ani, serile petrecute alaturi de partenerul din cuplu se contracta, au toate aceeasi infatisare si acelasi suflu, chiar daca nu acelasi continut. Poate din cauza timpului, a lipsei de ingeniozitate sau de inspiratie. Cineva nou dilata timpul intr-un mod fascinant. Cum faci sa dilati timpul fara sa ai nevoie de cineva nou?

Comentarii