Pe cine protejeaza Sfantul Valentin?

Avertisment: nu este o postare cool.

Acum zece, noua,..., doi ani as fi spus ca Sf. Valentin e o porcarie menita sa vanda inimioare si jucarioare, fara pic de substanta, importata si falsa...si ca nici macar omologul lui romanesc, Dragobetele, nu face alt ceva decat sa imite un model american. As fi fost cool. Nesiropoasa. La fel ca voi, cei care cititi aici sau cei pe care ii citesc eu aproape zilnic cu mult interes.

Cumva, ceva mi-a schimbat perceptia. Probabil ca o conversatie intre personalul auxiliar auzita astazi mi-a clarificat motivele. Doua femei si un barbat vorbeau astazi despre faptul ca el nu a invitat pe nimeni in oras de Sf. Valentine si despre faptul ca prefera mereu sportul. "Insa astazi e Valentine's day, astazi o sa facem si noi sport", adauga insinuant una dintre ele, tanara ca varsta dar sotie si mama experimentata.

Stiu, nu e decat o banala conversatie de vestiar. Dar nu e chiar asa. E un indiciu despre faptul ca Valentine's day nu e pentru voi cei care stiti sa vorbiti despre dragoste conceptual, care puteti sa discutati despre orice cu partenerul, sa folositi termeni abstracti, sa luati o decizie de cuplu daca adorati sau urati sf. Valentine, sa mergeti cu el/ea la terapie de cuplu la nevoie, sa vorbiti deschis despre viata sexuala, sa vedeti filme de Woody Allen, sa va spuneti indoielile frumos, nu e nici macar pentru adolescentele care spera ca el le va lasa o felicitare in banca sau ca le va invita la cinema (pentru emotiile lor exista si serbari de sfarsit de ani, ceaiuri, petreceri, nu stiu, ce se mai organizeaza acum pentru puberi si liceeni).

Nu. Valentine's day e pentru femeile care au nevoie de o ocazie ca sa se simta speciale pentru ca nimeni nu le-a mai facut sa se simta dorite de secole, e pentru cuplurile din orasele mineresti sau otelaresti in care e nevoie sa scrie pe bannere ca e sf. Valentin pentru ca el sa renunte la un pahar de bere si sa se duca acasa mai devreme, eventual cu un buchetel, doar pentru ca asa fac toti camarazii, e pentru cuplul de oameni ocupati care se intalnesc doar in weekend si-si fac cumparaturile impreuna sau isi pun la punct agenda ca printre team buildinguri, congrese, garzi, dosare sau proiecte cu termene limita, sa reuseasca sa organizeze si o cina in doi. Valentine's day este o zi de educatie afectiva a oamenilor abulici si apatici. Nu e pentru diabetici, e pentru hipoglicemici.

Si nici nu-i asa grav daca bifeaza si comerciantii ceva. Daca Swarovski, Tiffany's, Oxette, Jeff de Bruges, Godiva, Leonidas si Poiana se vand ca pe paine... Pentru ca din vanzarile astea se platesc salariile femeilor care lucreaza in laboratoarele de ciocolata si prajituri, care duc bani acasa pentru soti uneori someri si care soti afla din ziare ca poate ar fi dragut sa le ia si femeilor lor harnice ceva. In definitiv, iubirea si cuplul au putine sanse in lumea asta daca ne gandim ca 50% dintre casatorii se finalizeaza cu un divort iar cel putin 50% dintre cei care raman impreuna oricum nu o duc prea bine. Las' sa fie dl Valentin o oportunitate...

Pana la urma Sf. Valentin e si pentru cei care au si mintea, si sufletul mobilate high-end dar prefera sa profite de orice pretext, orice joc ca sa-si mai sopteasca odata sagalnic cuvinte dragalase. Nu cu patetism ci cu umor, cu autoironie sau cu senzualitate.

Valentine's day e despre emotia simpla din inima celor care nu mai sperau sa aiba emotii, nu despre emotia complicata a celor ce traiesc oricum din plin. Let it be. Pentru ei, nu pentru voi: Happy Valentine. Chiar daca e uncool

P.S. Am adaugat si-o inima ca am inteles ca asta-i simbolul :)

Comentarii

  1. Aaaah,
    Ce perspectivă sumbră!
    (şi potrivită modelului familial american!!)

    M-a făcut să mă întreb câţi dintre cei la care te referi chiar sărbătoresc Valentines Day. Probabil că destul de mulţi, caz în care ai pus degetul pe o bună parte din rană.

    Dar dacă această picătură în ocean este de fapt cea/una din cele ce opresc oceanul să se reverse şi să îşi schimbe înfăţişarea?

    RăspundețiȘtergere
  2. conservand speranta ca poate totusi lucrurile se vor schimba?

    asa ca in reclama la nu stiu ce lant parca Dedeman:
    "Tu stergi praful zilnic, el doar de ziua ta? Schimba macar mobila!"

    o intrebare la care merita reflectat.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu