10 ani de la 11 septembrie 2001

Ne aflam la 10 ani de la 9/11 si... cam toate blogurile scriu despre asta. E dovada ca, dincolo de a fi un eveniment istoric cu repercursiuni politice, economice si de sanatate, este un eveniment pe care l-am trait si care ni s-a impregnat in memorie.

Suntem acolo unde anticipam anul trecut. Nu stiu sa spun daca e pace. Da, aparent e pace pe strazile din SUA, UE, inclusiv de la noi, in China, in Japonia, in Australia... dar au fost zeci de revolte si de razboaie civile in ultimul an (Egipt, Tunisia, Libia, continua Irak si Afganistan), au fost protestele de la Londra, 2 prabusiri ale bursei in 10 ani, cea mai recenta in urma cu o luna... E pace intr-o mare agitata. Dar atata timp cat ne putem vedea de ambarcatiunile noastre pare sa fie e ok.

Ce e tulburator la evenimentul asta e ca trebuie sa-l vezi mereu din doua puncte de vedere: dintr-o perspectiva umana si dintr-una istorica.

Marea majoritate a bloggerilor si a articolelor de comentarii se refera la impactul istoric, evident. Probabil acesta l-am resimtit cu totii, dincolo de emotiile uitatului la tv. Si analize interesante se gasesc in Le Monde, The Independent, NY Times etc sau la amicii mei bloggeri

Dar apoi vin marturii ca cea de mai jos si nu mai poti medita doar de la distanta. Mereu ma gandesc, spre exemplu, cata disperare fizica si psihica trebuia sa fie in oamenii aceia ca sa se arunce din turn ca in foto de mai sus. Mai multe marturii despre 9/11 aici, aici si aici

"Lucio Caputo, 78th floor, north tower

Comentarii

Trimiteți un comentariu