Mananc sanatos

Sincer, I do my best dar nu sunt chiar fanatica. Cunosc principiile alimentatiei sanatoase si incercam sa le aplicam acasa. Privilegiem puiul si pestele, avem zilnic fructe, includem o salata in meniu (nu cu sosuri, maioneze etc), gatim cu ulei de masline, cumparam paine integrala, bem lapte... bem si cate un pahar de vin din cand in cand :-) Dar nu rezistam mereu in fata dulciurilor :-))), ne plac branzeturile frantuzesti si fondu-ul, mancam si carne rosie destula, uneori adaugam cartofi drept garnitura. Si, da, ne place sa incercam mancaruri noi la restaurant iar asta poate insemna inclusiv restaurante orientale unde mancarea e grea. Dar trecem extrem de rar pe la fast-food si nu stim ce e ala ketchup dar stim ce este sosul de rosii cu busuioc :-). Iar sportul pentru mine din pacate... doar la ocazii speciale cu exceptia mersului pe jos:-(

Scriu toate astea pentru ca procentajul de obezi si supraponderali este increstere, morbiditatea legata de supraponderalitate la fel... statisticile inconjuratoare din USA au fortat guvernantii sa scoata un ghid al alimentatiei sanatoase pe intelesul cetateanului care sa inlocuiasca piramida alimentelor propusa mai demult.

Harvard University a venit cu propria sa propunere in imaginea de mai sus. E simplu si... are multe sanse sa iasa gustos.

Comentarii

  1. Bucătăria orientală e grea? Uite, nu am gândit niciodată aşa. Cea a Orientului apropiat da, sunt de acord. Deşi libanezii, turcii şi persanii fac nişte chestii mamă-mamă! Dar cea japoneză este destul de subţirică, la fel cea Thai sau Viet (supe picante cu iasomie, orez cu fructe de mare - mmm!). Cea chinezească e repede-săţioasă, dar nu cred că e grea (în sens biochimic, să zicem). Iar de cea indiană ce să mai zic, că hinduşii sunt destul de vegetarieni, nu? Poate iute, asta da.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, ma gd mai mult la libanezi, turci, chinezi (atatea prajeala...)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu