Proteste si indignari


Stiam ca francezii sunt experti  in greve si proteste dar varianta pe care urmeaza sa o relatez e ceva nou pentru mine. Stateam linistita in asteptarea deschiderii check in-ului la aeroportul Charles de Gaulle din Paris cand mi s-a parut ca desprind din fundal un zgomot mai deosebit. Era ceva vag si am decis sa nu-i dau atentie punand totul pe seama oboselii. In plus nimeni in jurul meu nu a schitat niciun gest. Pe masura ce continuam lectura articolului in care eram cufundata, zgomotul parea sa devina mai puternic. Pareau tipetele unei femei... Am respins ideea sub argumentul ca ma aflam intr-o zona foarte supravegheata. Zgomotul a devenit si mai puternic. Se intelegea „ ... Sarkozy”. Deja imi formulasem clar faptul ca era vorba despre un protest. Apoi mi-a aparut in fata grupul din fotografie pledand pentru drepturile palestinienilor si impotriva amestecului lui Sarkozy. Ok, poate nu erau chair francezi dar scena se intampla in Franta. Intr-o duminica altfel linistita...

Tot din ciclul proteste europene fac parte Indignatii. Primii indignati au fost in Spania. Acolo s-au adunat in numar mare provenind in mod special, se pare, din randul studentilor, au ocupat (autorizat) pietele centrale si au inceput sa faca focus grupuri pe problemele economice si sociale ale tarii. Varianta franceza de provincie: mai multi tineri, in mare parte nespalati, mirosind a alcool, purtand cate o bere in mana, s-au asezat pe jos in piata centrala in cercuri concentrice si au inceput sa ia cuvantul propunand solutii pentru iesirea din criza. Si-au spus tot Indignati. Ca simplu trecator nu as fi mers pe mana niciunuia dintre ei: indivizii care nu pot sa-si gestioneze singuri nici macar igiena pot veni cu o solutie viabila pentru tara? Ok, poate haina nu-l face pe om, dar curatenia?

Comentarii

  1. poate ca erau nespalati din cauza taierilor de fonduri ... taieri care probabil erau motivul protestului. Ei nu protestau "fin" --> exemplificau efectul scaderii bugetului personal. Cat despre berea din mana... evident, pentru curaj!

    Guvernele, pline de barbati la patru ace, au reusit ceva?

    Chiar as fi curios, pe mana cui ar merge un medic cu talent scriitoricesc?! tinand cont de faptul ca in orice moment chiar suntem pe mana unor superiori ierarhici fie ei directori sau guvernanti, indiferent de moment.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dincolo de tipul de profesie si alte afinitati, sunt un om care si-a propus sa isi parcurga formarea pana la capat, a dat sute de examene si admira profesionistii in orice domeniu.
    Indiscutabil as merge pe mana lor... Nu pe mana nespalatilor din colt care si-au facut o cariera din a protesta, nu pe mana costumelor care si-au facut o cariera din a vorbi despre ceea ce fac altii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din pacate profesionistii in orice domeniu nu au fost si nu sunt conducatori (exceptie fac managerii, dar si ei, in fond, lucreaza in si pentru politica/tinta patronului (in sensul de conducator))... In cel mai bun caz, specialistii, sunt cei care pun in practica reguli/politici stabilite de altii. Deci... sa mergi pe mana unui profesionist...este varianta "sweet" pentru a merge pe mana... "nespalatilor din colt care si-au facut o cariera din a protesta, si [nu] pe mana costumelor care si-au facut o cariera din a vorbi despre ceea ce fac altii"

    ps. imi pare rau sa aud ca a trebuit sa dai atatea examene :( cred ca e greu...

    RăspundețiȘtergere
  4. Deci ca si in Romania, toata lumea se pricepe la tot.
    Cetateanul de rand este in general acest geniu atot-cunoscator, expert in orice domeniu, de la administratie si economie pana la politica globala sau de ce nu, medicina.
    Trebuie doar sa auda numele cuiva la tv, ca automat stie tot despre familia lui, stie ca 'fura' sau ca 'asta face treaba'.

    Mie mi se pare o tampeala generala. Nimeni n-are habar de nimic dar toti vorbesc din auzite.


    In fine, nu se ajunge sus in politica prin 'competente administrative'. Sigur, unii ar putea avea macar competenta morala de a angaja profesionisti, dar se pare ca nu in Romania.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu