Premiile Nobel din acest an

Decernarea premiilor Nobel din acest an nu s-a terminat insa am senzatia ca editia 2011 a devenit deja una nu prea populara.

Totul a inceput cu premiul Nobel pentru Medicina decernat celor 3 oameni de stiinta dintre care unul decedat recent, fapt contrar regulamentului, o gafa, daca vreti, pentru ca cei din Comitet nu au stiut despre deces. Ideea mi se pare insa buna. Imunitatea e o zona de extrem interes in perioada actuala.

Dezamagirile au continuat cu laureatul premiului Nobel pentru literatura. Ca in fiecare an, ni-l doream pe Cartaresc. Sau, daca nu, pe Kundera. L-am avut pe Tomas Transtromer (publicat deja in romana dar nu prea citit, in foto mai jos, cantand la pian dupa anuntarea premiului). E frumos ca premiul a mers la poezie. Cum scriam si pe Facebook, e poate o sansa unica sa vedem ca si poezia poate face vanzari. Insa cumva stiu ca premiul asta n-a produs nicio scanteie in foarte multi dintre cei care asteptau cu sufletul la gura numele laureatului. Asa ar fi fost vazut poate si Cartarescu, cine stie?

La fizica si la chimie nu prea ma pricep, trebuie sa ma informez ca sa aflu ce e cu quasicristalele si cu expansiunea accelerata a Universului. Insa nici Nobelul pentru pace nu a reusit sa ma faca decat sceptica. 2 femei din Liberia, una presedinta acuzata de opozitie ca vrea sa cumpere voturi pentru urmatoarele alegeri (sunt sensibila la subiectul asta din motive...nationale), o a treia din Yemen au impartit premiul pentru " lupta non-violenta pentru siguranta femeilor si pentru dreptul femeilor de a participa la actiunile de consolidare a pacii". Poate sunt greu de multumit, nici premiul prea comercial acordat lui Barack Obama nu m-a sedus. Liberia mi se pare inca departe de a-si fi confirmat corectitudinea dar respect miscarile de propulsare a drepturilor femeilor. Totusi, intre laureatii Nobel pana in acest an erau doar 40 de femei si 773 de barbati.

Inteleg ratiunile juriului dar mi-as fi dorit sa fie mai pasionant.
Sa incheiem cu un mesaj bun pentru miezul noptii si pentru Romania dintr-una din poeziile lui Transtromer

Darkness falls. At midnight I go to bed.
The smaller boat puts out from the larger boat.
You are alone on the water.
Societty's dark hull drifts further and further away.

Comentarii

  1. cred ca de cele mai multe ori ppremiul nobel pentru pace s-a dat ca sa fie asa mai mult ca un semn, ceva in genul "comitetul Nobel saluta revolutiile arabe si emanciparea femeilor in Africa” fauritorii adevarati de pace sunt mai rari asa ca premiul pentru pace merge de multe ori catre unii care fac schimbari pro Europa, fie ele pasnice sau nu

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu, unul, sunt complet imunizat: în fiecare an nu aştept nimic, nici nu ştiu că se întâmplă, abia din ziare aflu că a fost şi cine a luat. La fel cu Oscarurile. De exemplu, chiar în timp ce scriam fraza precedentă m-am întrebat cine a luat Oscarul anul ăsta. "Parcă era un film cu genişti", m-am gândit. "Sigur ăsta a fost, că am citit recenzii pe internet, chiar dacă nu m-am dus." Fals! Geniştii au fost anul trecut, anul ăsta a fost despre bâlbâiala regală, reţele sociale şi lebede. N-am văzut niciunul, nici măcar nu m-a interesat să citesc recenziile. Am îmbătrânit (şi-mi pare rău).

    RăspundețiȘtergere
  3. @Mihai Motrescu: da, asa este. Doar ca unele alegeri au fost mai potrivite decat altele. Parca Nelson Mandela suna altfel decat Al. Gore. Ok, mesajul ultimului a fost interesant: planeta? dar ce-a facut exact in afara unui film documentar?

    @A.: cred ca astept la literatura sa-mi regasesc cate un autor drag pe lista. Oscarurile insa nu, au o conotatie din ce in ce mai comerciala. "balbaiala regala, retele sociale si lebede" lol

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu