7 miliarde and still counting

Va spun de la inceput ca asta e un post incropit de ici si colo... Dar voi desemna sursele de fiecare data asa ca suntem in siguranta cand ne ia legea copyrightului la intrebari :)

Sigur ca am citit in presa la momentul potrivit ca se asteapta, din clipa in clipa, sa atingem 7 miliarde. Dar pana nu am vazut graficul asta la Camil Stoenescu nu mi-au trecut fiori reci pe sira spinarii. Probabil ca in sinea noastra constientizam ca acolo se va ajunge dar nu in 2050, adica in timpul asa-zis al vietii noastre. Sursa lui Camil este blogul lui Gail Tverberg de la University of Illinois. Previziunile mi se pare infioratoare: fara mancare, fara servicii, fara productie industriala, cu multe nasteri soldate cu foarte multe decese. Acum, nu stiu cum se vor imparti resursele: probabil ca ne vom scinda din nou in foarte bogati si foarte saraci. Si mai e ceva: resursele vor fi un pic deasupra nivelului din epoca interbelica/razboaiele mondiale. Asta totusi nu inseamna chiar nimic... doar ca se vor distribui la de doua ori mai multa populatie.

Cand s-a nascut copilul cu numarul 7 miliarde, Madelin a scris si ea un post interesant despre copilul  cu numarul 5 miliarde, copilul 6 miliarde si copilul 7 miliarde. Si numaratoarea asta da un pic fiori. Pamantul asta pare un lagar daca avem asa niste numere precise atasate in jurul manutei. Si ca sa intareasca senzatia asta dar intr-o atmosfera cat se poate de ludica, Tapirul, fratele ei, a venit cu un comment in care ne-a trimis pe site-ul BBC. De acolo, puteti sa va estimati numarul vostru in lume... relativ si absolut (sigur, programelul nu ne intreaba ora deci estimarea e totusi vaga dar la cateva miliarde ce mai conteaza cateva zeci de mii?). Tot acolo puteti sa vedeti 7 povesti dintre care una este despre cetateanca 7 miliarde - din nou fiori reci pe sira spinarii cand vezi in ce conditii va trai dar, ma rog, ne asteptam ca evenimentul acesta sa se produca intr-o tara saraca. Si tot acolo puteti vedea ca populatia Romaniei scade anual cu 0.3%, ca tara care se inmulteste cel mai rapid este Qatarul si ca tara care scade cel mai rapid este ... Republica Moldova.... cu 106 persoane pe zi, in special din cauza migratiei. In Romania sunt estimati 48 de emigranti pe zi...And still counting.

Comentarii

  1. Pup copilul O cu nr 4528643651, nascut dintr-o mama Z cu nr 2704169602:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu cred că toate aceste exclamaţii de genul "prea mulţi" şi "înghesuială" sunt nişte exagerări, care survin îndoctrinării la care suntem expuşi de câteva decenii încoace.

    Este o gogoriţă povestea aceasta cu suprapopularea plantei şi aş fi mai degrabă de acord cu ce zicea John Lennon despre acest subiect, care începea să fie 'rumegat' de oamenii aşa-zis înţelepţi ai lumii încă din vremea lui:

    http://munteanuk.blogspot.com/2010/10/john-lennon-and-overpopulation-myth.html

    ***

    Un cuplu fără copii din lumea 'civilizată' (cu 1-2 maşnii, poate mai mult de o casă, vacanţe peste mări şi ţări, tot soiul de gadgeturi, mâncăruri de fiţe etc) consumă mai mult decât o famile africană, asiatică sau sud-americană care are 10-12 copii.

    Cu ce 'ameninţă' înmulţirea celor care trăiesc cu 1-2 USD pe zi 'prosperitatea' îmbuibatei lumi civilizate?

    Mi se pare o imensă ipocrizie, căci propria lăcomie a lumi dezvoltate este mai periculoasă pentru viitorul omenirii (inclusiv al oazelor de prosperitate) decât alte inventate cauze:

    http://munteanuk.blogspot.com/2010/02/witty-bits-from-what-i-learned-in-uk-13.html

    RăspundețiȘtergere
  3. In acelasi timp, cred ca aerul, padurile, petrolul sunt aceleasi pentru toti, nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Aceleaşi pentru toţi?!

    În afara aerului (a cărui calitate diferă, totuşi, între diferite petice ale lumii) nu prea mi se pare că pădurile şi petrolul sunt aceleaşi pentru toţi.

    Din două motive:

    1) nici una, nici alta nu sunt răspândite peste tot, în aceeaşi cantitate;

    2) indiferent unde ar fi amplasate amintitele resurse, unii (noi ăştia, civilizaţii!) consumă de multe ori mai mult decât alţii.

    ***

    Numai că soluţiile 'binefăcătoare' nu merg pe ideea reducerii risipei noastre, ci pe înfierarea necivilizaţilor că se înmulţesc...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu